Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To mój popisowy obiad na piątek. Smakuje cudownie i nie ma w sobie grama mięsa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.11.2024 06:00

To mój popisowy obiad na piątek. Smakuje cudownie i nie ma w sobie grama mięsa

obiad na piątek
fot. youtube.com/niesamowiteprzepisy

Oto prosty przepis na wegetariańskie danie. Jego podstawą są pyszne i łatwo dostępne nawet poza sezonem warzywa. Z dodatkiem ryżu zmieniają się w niezwykłą zapiekankę. Po prostu palce lizać.

Obiad na piątek

Jest wiele powodów, by nie jeść mięsa w piątek (i nie tylko). Obojętne jednak, czy chodzi o pieniądze, czy o ideały, warto wypróbować ten doskonały przepis. Zapiekanka z taniego i pysznego kalafiora to świetna odmiana od typowych bezmięsnych dań.

Nasza codzienna kuchnia niespecjalnie jest bogata, jeśli chodzi o bogactwo dań wegetariańskich. Dlatego warto kolekcjonować takie przepisy i inspirować się nimi możliwie często. Zwłaszcza że taka prosta zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu i bardzo ciekawa.

sos na kalafiorze
fot. youtube.com/niesamowiteprzepisy
Sypię do herbaty zapomnianą przyprawę. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i pozwala szybciej zasnąć

Zapiekanka na risotto

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Niesamowite przepisy. W tamtym wydaniu zapiekanka powstaje na bazie ryżu do risotto (arborio). Można jednak przygotować ją z każdego rodzaju ryżu.

Składniki

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 150 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka masła
  • 50 g mąki
  • 50 g mleka
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło klarowane do smażenia

Obiad z kalafiora

Ryż płuczemy raz albo dwa i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy do miękkości. Najlepiej użyć ryżu arborio, gdyż łatwiej go ugotować na „lepko”, ale potrawa wyjdzie z każdego rodzaju ryżu.

Brokuła dzielimy i gotujemy krótko w osolonej wodzie. Kalafiora porcjujemy na różyczki i podsmażamy na maśle klarowanym, aż będzie rumiany. Oba składniki odstawiamy do przestudzenia.

Na patelni rozgrzewamy masło i mieszamy z mąką. Kiedy połączą się w zasmażkę, dolewamy mleko i mieszamy, aż powstanie jednolity, gęsty sos. Przyprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Formę do tortów wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Wylewamy część sosu i wykładamy połowę ryżu. Warstwę przyklepujemy i układamy na niej połowę kalafiora i brokuła.

Całość znów polewamy sosem. Następnie nakładamy drugą połowę ryżu i warzyw. Na końcu całość polewamy sosem i posypujemy serem. Obiad z kalafiora zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na kotlety z ćwiartki kurczaka i marchewkę z garam masala.

sos na kalafiorze
fot. youtube.com/niesamowiteprzepisy