To mój popisowy obiad na piątek. Smakuje cudownie i nie ma w sobie grama mięsa
Oto prosty przepis na wegetariańskie danie. Jego podstawą są pyszne i łatwo dostępne nawet poza sezonem warzywa. Z dodatkiem ryżu zmieniają się w niezwykłą zapiekankę. Po prostu palce lizać.
Obiad na piątek
Jest wiele powodów, by nie jeść mięsa w piątek (i nie tylko). Obojętne jednak, czy chodzi o pieniądze, czy o ideały, warto wypróbować ten doskonały przepis. Zapiekanka z taniego i pysznego kalafiora to świetna odmiana od typowych bezmięsnych dań.
Nasza codzienna kuchnia niespecjalnie jest bogata, jeśli chodzi o bogactwo dań wegetariańskich. Dlatego warto kolekcjonować takie przepisy i inspirować się nimi możliwie często. Zwłaszcza że taka prosta zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu i bardzo ciekawa.
Sypię do herbaty zapomnianą przyprawę. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i pozwala szybciej zasnąćZapiekanka na risotto
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Niesamowite przepisy. W tamtym wydaniu zapiekanka powstaje na bazie ryżu do risotto (arborio). Można jednak przygotować ją z każdego rodzaju ryżu.
Składniki
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 brokuł
- 1 mały kalafior
- 150 g startej mozzarelli
- 1 łyżka masła
- 50 g mąki
- 50 g mleka
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło klarowane do smażenia
Obiad z kalafiora
Ryż płuczemy raz albo dwa i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy do miękkości. Najlepiej użyć ryżu arborio, gdyż łatwiej go ugotować na „lepko”, ale potrawa wyjdzie z każdego rodzaju ryżu.
Brokuła dzielimy i gotujemy krótko w osolonej wodzie. Kalafiora porcjujemy na różyczki i podsmażamy na maśle klarowanym, aż będzie rumiany. Oba składniki odstawiamy do przestudzenia.
Na patelni rozgrzewamy masło i mieszamy z mąką. Kiedy połączą się w zasmażkę, dolewamy mleko i mieszamy, aż powstanie jednolity, gęsty sos. Przyprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę do tortów wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Wylewamy część sosu i wykładamy połowę ryżu. Warstwę przyklepujemy i układamy na niej połowę kalafiora i brokuła.
Całość znów polewamy sosem. Następnie nakładamy drugą połowę ryżu i warzyw. Na końcu całość polewamy sosem i posypujemy serem. Obiad z kalafiora zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na kotlety z ćwiartki kurczaka i marchewkę z garam masala.