Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wstawił szynkę do pieca, taki obiad to luksus. Przepis mógłby dostać medal
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk wstawił szynkę do pieca, taki obiad to luksus. Przepis mógłby dostać medal

5 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Strzelczyk pokazał swój patent na doskonałą wędlinę. Pieczona szynka przygotowana jego metodą jest tak smaczna, że przebija nawet te najlepsze ze sklepów. Już teraz możesz przygotować ją w łatwy sposób w domu. Przepis znajdziesz w tym tekście.

Najlepsza pieczona szynka od Strzelczyka

Odkąd Tomasz Strzelczyk dzieli się swoimi przepisami nie tylko w książkach, ale i na kanale na YouTubie, każdy może gotować smacznie. Szczególnie że przepisy cenionego kucharza są łatwe i wymagają tylko odrobiny zaangażowania. Właśnie taki jest także przepis na wędlinę, którą może przygotować każdy.

Koniecznie musisz ją zrobić, bo jest tak dobra, że z całą pewnością zachwyci całą rodzinę. Już nigdy nie kupisz gotowej szynki w sklepie. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak ją przyrządzić.

szyn ka.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Pierwsze doniesienia o cenach karpia. Zaskoczenie gwarantowane

Szynka z piekarnika - co będzie ci potrzebne?

Najważniejszym składnikiem jest przede wszystkim mięso, a w tym wypadku szynka. Dlatego kup ją w sprawdzonym sklepie mięsnym, a będziesz mieć pewność, że przygotowana z niej wędlina będzie smakowała idealnie. Niezbędne są także składniki na marynatę, dzięki której pieczona szynka nabierze odpowiedniego smaku. Wszystkie składniki poznasz, sprawdzając umieszczoną poniżej listę.

Składniki:

  • 2 kg szynki
  • 2,5 l wody
  • 50 g soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • 7 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • świeży tymianek
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu

Pieczona szynka - przepis

Do garnka wlej wodę. Dodaj sól, brązowy cukier, pieprze w ziarnach oraz liście laurowe, ząbki czosnku, ziele angielskie. Wymieszaj składniki, a następnie włóż mięso i pozostaw je na 48 godzin.

Po tym czasie wyciągnij szynkę i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Umieść ją w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Do miski włóż miód, musztardę i koncentrat pomidorowy. Następnie wsyp słodką paprykę i pieprz.

Wszystkie składniki wymieszaj na jednolity sos. Nałóż go na mięso, a następnie dokładnie wetrzyj. Obsyp je majerankiem. Cebule pokrój w grube piórka i wsyp je do rękawa do pieczenia. Włóż świeży tymianek. Na koniec włóż mięso, zamknij worek i wymieszaj składniki. Szynkę piecz w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku i piecz ją przez 2 godziny. Gotową krój na kawałki i zachwycaj się jej smakiem.

szyn.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Wrzuć do gorącej wody, dodaj miód i zamieszaj. Pomaga spalać tłuszcz, wzmacnia odporność
Taki pieczony schab podam w tym roku na obiad na Wszystkich Świętych. Nie ma lepszego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy