Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taki pieczony schab podam w tym roku na obiad na Wszystkich Świętych. Nie ma lepszego przepisu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.10.2024 15:59

Taki pieczony schab podam w tym roku na obiad na Wszystkich Świętych. Nie ma lepszego przepisu

pieczony schab
Fot. Canva/Dayandnightimages

Nie masz pomysłu, co podać na obiad na Wszystkich Świętych? Przygotuj smaczny i rozgrzewający schab, który zachwyci całą rodzinę. Zrób go z tego przepisu, a domownicy poproszą o niejedną dokładkę. Nie ma lepszego patentu na obiad. 

Zaskakujący obiad na Wszystkich Świętych

Długotrwała wizyta na cmentarzach we Wszystkich Świętych sprawia, że do domu wracamy nie tylko przemarznięci do szpiku kości, ale też głodni. Oba problemy można rozwiązać w łatwy sposób. Nic przecież nie rozgrzewa lepiej i syci jak dobry obiad. 

Szczególnie jeżeli na ten posiłek przyrządzisz pieczony schab. Przepis jest nieskomplikowany, a cza przygotowania jest ograniczony do minimum. Dlatego przygotuj go na obiad na Wszystkich Świętych, a każdy będzie zadowolony.

schab.jpg
Fot. Canva/robert6666
Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do marynowanych borowików. Żadne grzyby nie smakują lepiej

Schab, kilka składników i obiad gotowy

Schab kup dobrej jakość i zadbaj o to, aby był świeży. Wtedy w połączeniu z niezbędnymi składnikami będzie smakował doskonale. Do tych produktów należą przede wszystkim przyprawy, które po pierwsze - nadają mięsu smak, a po drugie - aromat, który będzie kusił z dalej. Proporcje i składniki poznasz, kiedy zerkniesz na listę poniżej. Z kolei przepis znajdziesz w dalszej części tekstu. 

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • sól
  • mielona słodka papryka
  • rozmaryn
  • rękaw do pieczenia 

Przepis na pieczony schab

Schab dokładnie umyj, a następnie wytrzyj. Mięso przełóż do miski. Wsyp sól, majeranek, rozmaryn i mieloną słodką paprykę. Przyprawy dokładnie wetrzyj w mięso z każdej strony. Natnij mięso i w każdy otwór włóż po ząbki czosnku. Schab pozostaw na 2 godziny.

Po tym czasie przełóż go do rękawa do pieczenia. Szczelnie zamknij i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Włóż go do piekarnika, a następnie ustaw na 200 stopni i piecz przez około 1,5 godziny. Mięso powinno zarumienić się z wierzchu i oznacza to, że jest gotowe do spożycia. Podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami. 

obiad schab.jpg
Fot. Canva/from_my_point_of_view
Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem