Strzelczyk wziął tanie mięso i zrobił najlepszy obiad. Z kluskami śląskimi smakuje jak marzenie
Gulasze i mięsne potrawki to wspaniałe pomysły na obiad z kilku powodów. Jeden z nich jest taki, że pozwalają zmienić niedrogie mięso w pyszny obiad. Tak zrobił Tomasz Strzelczyk.
Danie z serduszek drobiowych
Kucharz sięgnął po serduszka drobiowe . Serca uważane są za element tzw. piątej ćwiartki. Nie są to jednak podroby, ponieważ serce jest mięśniem. Jest to więc z prawdziwego zdarzenia danie mięsne, które zasługuje na miano gulaszu.
Serca drobiowe są dziś całkiem łatwe do kupienia. Warto więc sięgać od czasu do czasu po takie alternatywy dla typowych mięs. Serduszka są bardzo bogate w białko (25%), mało tłuste (8%) i dostarczają do naszej diety niezbędnej dawki kilku witamin . Są też bardzo pełne w smaku, w porównaniu do mięśni szkieletowych kurczaka, które jadamy najczęściej.

Strzelczyk przygotowuje gulasz
Swoją prostą i b ardzo szybką potrawkę z serc drobiowych Strzelczyk poleca podawać z kluskami śląskimi. Oczywiście można danie to potraktować podobnie jak gulasz i serwować np. z tłuczonymi ziemniakami , kopytkami albo plackiem ziemniaczanym.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg serc drobiowych
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki mąki
- 15 ml miodu
- 2 liście laurowe
- Sól, pieprz, gałązka rozmarynu, majeranek

Potrawka drobiowa
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę w niewielkie słupki. Na patelni rozgrzewamy smalec lub masło klarowane . Smażymy cebulę do zeszklenia, dodajemy marchewkę i gałązkę rozmarynu i dusimy.
Oczyszczone i opłukane serduszka zasypujemy solą, pieprzem oraz mąką. Mieszamy dokładnie. Kiedy mięso będzie dokładnie otoczone w mące, dodajemy je na patelnię.

Obsmażamy serca przez chwilę i zalewamy je szklanką wody . Dodajemy dwie łyżki majeranku i liście laurowe. Po przemieszaniu dolewamy miód.
Potrawę jeszcze raz mieszamy i nakrywamy. Na niewielkim ogniu dusimy ją przez ok. 25 minut . Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kluskami śląskimi.
Wypróbuj też przepisy na mazurek z 1908 roku i ciasteczka bez piekarnika .
