Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wziął tuńczyka z puszki i zrobił z niego obiad. Wygląda i smakuje obłędnie, a kosztuje grosze
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Strzelczyk wziął tuńczyka z puszki i zrobił z niego obiad. Wygląda i smakuje obłędnie, a kosztuje grosze

6 grudnia 2024

Oto przyspieszony kurs prawdziwej włoskiej kuchni. Jej makarony wyglądają zupełnie inaczej niż nasze interpretacje, ale są równie banalne w przygotowaniu i niezwykle pyszne. Za potrawę wziął się uwielbiany prze chyba wszystkich Tomasz Strzelczyk. Będzie prosto i bardzo pysznie.

Makaron z tuńczykiem

Niby wszyscy wiemy, że włoska kuchnia jest prosta i smaczna, ale nie tak do końca – zauważa Tomasz Strzelczyk, który w podróży do Włoch dowiedział się tego i owego o makaronie.

Na fali tej inspiracji pokazał przepis na prosty makaron . Prosty, ale nie tak oczywisty, bo wyraźnie inny od tego, co przygotowujemy na co dzień. Rzeczywiście, włoskie dania makaronowe wydają się lżejsze od tych, którymi usiłujemy je w Polsce naśladować. Warto więc prześledzić przepis Strzelczyka i proste zabiegi, które czynią pasta potrawą bardziej włoską.

składniki sosu na patelni
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Moja babcia robiła ten obiad w każdy piątek. Wystarczy mąka i ziemniaki

Makaron Strzelczyka

Do makaronu Tomasz Strzelczyk dodaje tuńczyka w sosie własnym ze słoika . Taka ryba to prosty produkt, który można zawsze mieć pod ręką. Warto zapolować na wersję inną niż te dyskontowe, ich pochodzenie i jakość może bowiem budzić nieco ostrożności.

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 200 g pomidorków cherry (lub tyle samo zwykłych pomidorów)
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżeczki małych kaparów (można zastąpić oliwkami lub ogórkami konserwowymi)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, oliwa

Domowy makaron po włosku

W garnku zagotowujemy 2 l wody i solimy. Czosnek rozgniatamy płazem noża i obieramy z łupin. Cebulę siekamy drobno. Pomidorki przekrawamy na połówki.

Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę . Wrzucamy na nią czosnek i smażymy, aż zacznie się rumienić. Następnie zdejmujemy go, by się nie przypalił.

Na aromatyzowaną czosnkiem oliwę wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia . Dodajemy pomidory i na wolnym ogniu dusimy, aż zmiękną i wypuszczą nieco soku. Dodajemy kapary i koncentrat pomidorowy.

Na patelnię wylewamy chochlę wody spod gotującego się makaronu. Woda ze skrobią zwiąże się z oliwą , tworząc emulsyjny sos. Dodajemy do niego tuńczyka razem z płynem i mieszamy, aż składniki dobrze się rozprowadzą.

Kiedy makaron będzie al dente, odcedzamy go i (bez płukania) wrzucamy na patelnię . Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy energicznie, wstrząsając patelnią. Makaron podajemy bez sera.

Wypróbuj też przepis Strzelczyka na kotlety z bakłażana i halibuta jako propozycję na Wigilię .

mieszanie makaronu
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Pracownica dyskontu pokazała świąteczną paczkę. Internauci od razu wytknęli jedną rzecz
Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy