Strzelczyk wziął tuńczyka z puszki i zrobił z niego obiad. Wygląda i smakuje obłędnie, a kosztuje grosze
Oto przyspieszony kurs prawdziwej włoskiej kuchni. Jej makarony wyglądają zupełnie inaczej niż nasze interpretacje, ale są równie banalne w przygotowaniu i niezwykle pyszne. Za potrawę wziął się uwielbiany prze chyba wszystkich Tomasz Strzelczyk. Będzie prosto i bardzo pysznie.
Makaron z tuńczykiem
Niby wszyscy wiemy, że włoska kuchnia jest prosta i smaczna, ale nie tak do końca – zauważa Tomasz Strzelczyk, który w podróży do Włoch dowiedział się tego i owego o makaronie.
Na fali tej inspiracji pokazał przepis na prosty makaron . Prosty, ale nie tak oczywisty, bo wyraźnie inny od tego, co przygotowujemy na co dzień. Rzeczywiście, włoskie dania makaronowe wydają się lżejsze od tych, którymi usiłujemy je w Polsce naśladować. Warto więc prześledzić przepis Strzelczyka i proste zabiegi, które czynią pasta potrawą bardziej włoską.
Makaron Strzelczyka
Do makaronu Tomasz Strzelczyk dodaje tuńczyka w sosie własnym ze słoika . Taka ryba to prosty produkt, który można zawsze mieć pod ręką. Warto zapolować na wersję inną niż te dyskontowe, ich pochodzenie i jakość może bowiem budzić nieco ostrożności.
Składniki
- 300 g makaronu
- 200 g pomidorków cherry (lub tyle samo zwykłych pomidorów)
- 200 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżeczki małych kaparów (można zastąpić oliwkami lub ogórkami konserwowymi)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, oliwa
Domowy makaron po włosku
W garnku zagotowujemy 2 l wody i solimy. Czosnek rozgniatamy płazem noża i obieramy z łupin. Cebulę siekamy drobno. Pomidorki przekrawamy na połówki.
Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę . Wrzucamy na nią czosnek i smażymy, aż zacznie się rumienić. Następnie zdejmujemy go, by się nie przypalił.
Na aromatyzowaną czosnkiem oliwę wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia . Dodajemy pomidory i na wolnym ogniu dusimy, aż zmiękną i wypuszczą nieco soku. Dodajemy kapary i koncentrat pomidorowy.
Na patelnię wylewamy chochlę wody spod gotującego się makaronu. Woda ze skrobią zwiąże się z oliwą , tworząc emulsyjny sos. Dodajemy do niego tuńczyka razem z płynem i mieszamy, aż składniki dobrze się rozprowadzą.
Kiedy makaron będzie al dente, odcedzamy go i (bez płukania) wrzucamy na patelnię . Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy energicznie, wstrząsając patelnią. Makaron podajemy bez sera.
Wypróbuj też przepis Strzelczyka na kotlety z bakłażana i halibuta jako propozycję na Wigilię .