Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zalewa makaron kremowym sosem. Ten obiad to mistrzostwo
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zalewa makaron kremowym sosem. Ten obiad to mistrzostwo

31 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety na obiad to przeszłość. Znany kucharz - Tomasz Strzelczyk - ma znacznie lepszy pomysł na ten posiłek. Z jego przepisem przygotujesz naprawdę niezwykłe i smaczne danie. Zrób ten obiad i o jego wyjątkowym smaku przekonaj się sama. Domownicy będą zachwyceni.

Genialny obiad od Strzelczyka

Smaczne dania nie muszą być zbyt skomplikowane w przygotowaniu lub składać się z wielu wymyślnych produktów. Udowadniają to przepisy Tomasza Strzelczyka, czyli jednego z najbardziej cenionych kucharzy i autorów przepisów kulinarnych. Od lat dzieli się nimi w książkach oraz na kanale na YouTubie.

Autorskie pomysły na dania zostały docenione przez wielu Polaków, ponieważ za każdym razem się udają i co najważniejsze wybornie smakują. Tym razem prezentujemy ci jego przepis na obiad. Sos, który stworzysz w połączeniu z makaronem, będzie smakował wybornie. Całość przygotujesz łatwo i szybko.

kurczak.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do buraczków. Jej surówka jest pełna witamin

Makaron i sos wystarczą

Danie oprócz smaku ma także inną zaletę. Nie potrzebujesz wiele, aby zrobić coś tak genialnego. Wystarczy makaron i składniki na sos. Dzięki nim wyjdzie idealnie kremowy i smaczny. Nie ma ich wiele, a te potrzebne nie kosztują wiele. Sprawdź listę umieszczoną poniżej i przekonaj się sama.

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 60 g masła
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • mielona słodka papryka
  • pieprze
  • sól

Przepis na smaczny obiad

Zacznij od umycia i oczyszczenia piersi z kurczaka. Następnie pokrój jej cienkie paski. Mięso przełóż do miski. Cebulę, umytą paprykę pokrój w małą kostkę, a obrane pieczarki w cienkie plastry. Marchew obierz i posiekaj w kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Przełóż na nią mięso z kurczaka i obsmaż je. W trakcie smagnie przypraw je solą, pieprzem, mieloną papryką słodką. Usmażone przełóż na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmaż warzywa. Zacznij od marchewki, a kiedy się zarumieni, dodaj pieczarki. Włóż połowę masła, a po chwili wsyp cebulę. Całość wymieszaj i smaż przez kilka minut.

Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wsyp paprykę. Podsmażone warzywa do miski. Na patelni rozpuść drugą połowę masła i połącz ją w zasmażkę z mąką. Partiami dodawaj mleko, a całość dokładnie wymieszaj. Wsyp odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wymieszaj składniki. Kiedy sos stanie się jednolity, dodaj podsmażone warzywa i mięso. Wymieszaj i podawaj z ugotowanym według instrukcji makaronem al dente. Sprawdź przepis na wyjątkową sałatkę oraz zobacz, co zrobisz z cukinii .

makraon.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zetrzyj cukinię na tarce, dodaj jajka. Taki obiad starczy nawet na 2 dni
Moja babcia robiła najlepsze pierogi z jagodami. Cały sekret tkwił w jednym dodatku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy