Zetrzyj cukinię na tarce, dodaj jajka. Taki obiad starczy nawet na 2 dni
Nie masz pomysłu na obiad? Zapiekanka z cukinii będzie doskonałym wyborem. Z tym przepisem przygotujesz ją bardzo szybko, a rodzina będzie zachwycona smakiem. Tak bardzo polubią zapiekankę, że będą domagali się, abyś robiła ją znacznie częściej. Na szczęście przygotowanie jest banalnie proste.
Cukinia nie tylko na leczo
Cukinia jest ukochanym warzywem Polaków. Doceniamy ją przede wszystkim latem, kiedy wielu z nas zbiera ją z własnego ogródka. Warzywo potrafi obrodzić tak bardzo, że często nie wiemy już co z niego przygotować. Wiele gospodyń decyduje się na leczo, ale ile razy w tygodniu można jeść to danie na obiad?
Zdecydowanie lepszym wyborem będzie zapiekanka z cukinii. Rodzina będzie zachwycona smakiem dania, a ty przyrządzisz ją niezwykle łatwo. Dokładny przepis i wszystkie składniki poznać w dalszej części artykułu.
Koniec samotności. Wdowa po Krawczyku przekazała przełomowe wieści: „Poznaliśmy się przy jego grobie” Świat mówi o mocnym otwarciu IO. Co zrobił polski aktor?Cukinia z dodatkami i obiad gotowy
Najważniejszym składnikiem jest cukinia. To na niej opiera się całe danie, więc zadbaj o to, aby była idealna. Oprócz warzywa potrzebne są także inne składniki. Nie ma ich wiele, a przekonasz się o tym, kiedy sprawdzisz poniższą listę. Umieszczono na niej wszystkie potrzebne produkty.
Składniki:
- 3 cukinie
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki suchych drożdży
- 1 szklanka mąki
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- ½ szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
Zapiekanka z cukinii - przepis
Przygotowanie zapiekanki z cukinii zacznij od dokładnego umycia warzywa, a następnie pokrój ją w cieniutkie plasterki. Cebulę również drobno posiekaj w piórka. Oba składniki przełóż do miski i obsyp solą. Wymieszaj ze sobą produkty.
Odstaw je na kilkanaście minut, a następnie odciśnij nadmiaru wody do miski. Wsyp obie mąki i włóż warzywa. Wsyp także rozmaryn oraz drożdże Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto, równomiernie je rozprowadź na cienki placek. Zapiekankę piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35 minut. Gotową krój ją na kawałki i podawaj na obiad. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Menu Dorotki, który znajdziesz na YouTubie oraz z kanału plantyou, który znajduje się na Tik Toku. Sprawdź, jak nie przechowywać chleba oraz poznaj sposób na suszenie grzybów.