Strzelczyk zdradził swój przepis na żurek bez zakwasu. Dodaje ten składnik i ma najlepszą zupę na święta
Tomasz Strzelczyk - znany kucharz i youtuber, zaprezentował swój przepis na żurek. Zachwyca smakiem oraz prostotą wykonania. A to wszystko bez zakwasu. Jak to możliwe? Czytaj dalej, a wszystkiego się dowiesz.
Strzelczyk zdradził przepis na żurek
W tym roku na Wielkanoc podam żurek z przepisu Tomasza Strzelczyka. Jest naprawdę wyśmienity, a w dodatku robi się go bardzo łatwo. Aby mieć na święta pyszną, tradycyjną zupę nie potrzeba zakwasu. Wystarczy, że zrobisz ją z przepisu znanego kucharza.
Ten żurek jest wyśmienity i udany przez jeden składnik. Dowiesz się o nim więcej w dalszej części artykułu. Poniżej sprawdzisz także, jakie składniki będą ci potrzebne, oraz poznasz sam przepis.
Nie zapomnij o tym składniku
Poniżej znajdziesz listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. Najważniejszym z nich jest kefir. Nada on świątecznej zupie wyśmienitego smaku. Dzięki niemu nie będziesz musiała robić zakwasu, który nie zawsze wychodzi.
Wszystkie wymienione produkty pochodzą z przepisu Strzelczyka, dlatego żadnego nie pomijaj. Zaufaj kucharzowi i zrób dokładnie tak samo, jak w przepisie. Nie zawiedziesz się.
Składniki:
- kawałek żeberka surowego
- kawałek żeberka wędzonego
- 2 białe kiełbasy
- 70 g wędzonego boczku
- 2 l wody
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 l kefiru
- 60 g śmietany 12%
- 20 g mąki żytniej
- 25 g startego chrzanu
- suszony majeranek
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na żurek Strzelczyka
Do dużego garnka włóż żeberka, 2 kiełbasy oraz wędzony boczek razem ze skórą. Całość zalej 2 litrami wody i doprowadź do zagotowania. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz, umyj i przekrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka razem z kawałkiem pora. Cebulę opal i włóż do garnka. Gotuj przez 30 minut.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Po 30 minutach wyciągnij kiełbasy i wsyp pokrojone ziemniaki. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu. Do miski wlej kefir i dodaj śmietanę. Wsyp mąkę oraz dodaj starty chrzan. Dopraw pieprzem oraz solą. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę.
Kiedy ziemniaki zmiękną, z zupy wyciągnij mięso, marchew oraz pozostałe warzywa. Partiami dodawaj wymieszany ze składnikami kefir, cały czas mieszając. Doprowadź do zagotowania.
Marchew oraz boczek pokrój w cienką kostkę. Kiełbasę obierz ze skóry i pokrój ją w plastry. Wszystkie pokrojone składniki z powrotem umieść w zupie.
Żurek dopraw majerankiem oraz odrobiną soli. Umytą natkę pietruszki drobno posiekaj i wsyp do gotującej się zupy. Gotuj przez parę minut i gotowe. Sprawdź, jak Makłowicz robi mazurka oraz dowiedz się, jaki opolskie ciasto jest najlepsze .