Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zdradził swój sposób na kiszenie kapusty w słojach. Nie można zapomnieć o jednej czynności
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zdradził swój sposób na kiszenie kapusty w słojach. Nie można zapomnieć o jednej czynności

11 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Autor znakomitych przepisów i porad kucharskich – Tomasz Strzelczyk – wskazał na, co należy zwracać uwagę podczas kiszenia kapusty. Od jednej banalnej czynności zależy, czy przysmak się uda i czy będzie odpowiednio smakował. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.

Tomasz Strzelczyk zdradził patent na kiszoną kapustę

Każdy, kto gotuje w domu, musiał, choć raz zetknąć się z przepisami Tomasza Strzelczyka. Kucharz, odkąd zakończył udział w programie MasterChef , stał się autorem przepisów i porad kulinarnych. Publikował je najpierw w Internecie przez platformę YouTube, dzięki czemu szybko zyskał popularność, a w późniejszym czasie robił to na łamach swoich bestsellerowych książek kucharskich.

Jedną z jego specjalności jest kuchnia polska. Jakiś czas temu pokazał autorski przepis na kiszoną kapustę . Choć niejedna gospodyni wie, jak ją przygotować, Strzelczyk zwrócił uwagę na ważną czynność. Kucharz zachęca, aby po zalaniu kapusty zalewą, nakłuć ją. Dzięki tej czynności odgazujemy kapustę. O tym, jak to dokładnie zrobić, dowiesz się z przepisu Strzelczyka, umieszczonego w dalszej części tekstu.

szatkowanie kapusty.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Jesienna pasta śniadaniowa do pieczywa. Prosta i pyszna

Kiszona kapusta z kilku składników

Zanim jednak przejdziesz do przepisu, zobacz jakie składniki i w jakich ilościach będą ci potrzebne. Nie ma ich wiele, a najważniejszym produktem jest przede wszystkim kapusta. Według rad Strzelczyka należy kupić kapustę owalną, czyli spłaszczoną od dołu i góry, a nie okrągłą. Niezbędne okażą się także składniki na zalewę. Wszystkie produkty znajdziesz na liście poniżej. Przygotuj także dwa 5-litrowe słoiki.

Składniki:

  • 8 kg kapusty
  • 2 marchewki
  • 160 g soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 l wody

Przepis Strzelczyka na kiszoną kapustę

Główki kapusty oczyść z zewnętrznych liści i umyj warzywo. Następnie pokrój je na ćwiartki, a każdą z nich drobno poszatkuj na mandolinie. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Składniki przełóż do miski, zasyp solą i dokładnie je wymieszaj.

Połączone warzywa przełóż do słoików, lekko je ubijając. Do garnka wlej przegotowaną i ostudzą wodę. Wsyp cukier i wymieszaj, aby sypki składnik całkowicie się rozpuścił. Do każdego słoika wlej po litrze zalewy.

Za pomocą drewnianej łyżki lub szpikulca do rożna nakłuj kapustę. Czynność powtarzaj codziennie przez trzy dni, dzięki temu odgazujesz kapustę. Słoiki zamknij, ale niezbyt szczelnie, aby gaz mógł swobodnie ulatywać. Kapustę kiszoną przechowuj w chłodnym miejscu.

nakłuwanie kapiusty.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
To warzywo może uszkadzać wątrobę. Większość nawet nie wie, ze nie powinna go jeść
Dodaj 1 łyżeczkę do porannej kawy. Poziom cukru w organizmie spadnie w oka mgnieniu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy