Strzelczyk zdradził pomysł na szybki obiad. Te kotlety z sosem grzybowym to poezja
Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na kotlety z ziemniaków. Potrawa ta kojarzy się raczej kryzysowo, jednak w tym wydaniu jest inaczej. Kotlety takie, z kapustą i grzybami, stają się prawdziwą ucztą dla miłośników rodzimej kuchni.
Kotlety ziemniaczane
To są takie nasze prawdziwe, polskie smaki. Kiszona kapusta, suszone grzyby, ziemniaki i cebula. To jest to, co Polacy uwielbiają najbardziej – podsumowuje na wstępie swoją potrawę Tomasz Strzelczyk.
I rzeczywiście. Uwielbiany przez polskich widzów Youtube'a kucharz przygotowuje bezmięsne kotlety z najprostszych składników. Podaje je jednak na obiad w takim towarzystwie, że zmieniają się one w prawdziwą ucztę.
Kotlety bez mięsa
W wypadku takich potraw najważniejsza jest oczywiście przyprawa. Tomasz Strzelczyk przypomina nam o cząbrze – aromatycznym śródziemnomorskim ziole, które doskonale podbija smak leśnych grzybów. Pamiętajmy też, by używać zawsze świeżo roztartego pieprzu , a do takich potraw – najlepiej gruboziarnistego.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 350 g kiszonej kapusty
- 1 garść suszonych grzybów
- 3 cebule
- 120 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- Sól, pieprz, cząber, tymianek
- Masło klarowane do smażenia
Kotlety Tomasza Strzelczyka
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Wymieniamy wodę i gotujemy je do miękkości , a następnie studzimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
W rondelku rozgrzewamy trochę masła. Wrzucamy jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy, aż zacznie przywierać do dna, a wtedy dodajemy grzyby pokrojone w paseczki. Całość podsmażamy przez chwilę i zalewamy wywarem z grzybów.
Sos gotujemy przez ok. 10 minut, przyprawiając solą, pieprzem i cząbrem. Następnie powoli dolewamy do niego śmietankę. Mieszamy, gotujemy przez kolejne 10 minut i odstawiamy do przestudzenia.
Pozostałe dwie cebule kroimy drobno. Podsmażamy na maśle . Kapustę kiszoną odciśniętą z soku siekamy i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy tymiankiem i pieprzem i dusimy do miękkości. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Ziemniaki łączymy z kapustą. Dodajemy jajko i łyżką mieszamy do połączenia składników . Posypanymi mąką dłońmi formujemy kotleciki i układamy na powierzchni również posypanej mąką.
Ziemniaki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane. Smażymy partiami, nie dopuszczając do stłoczenia na patelni. Podajemy polane sosem grzybowym .
Wypróbuj też przepisy na pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym i gruszki w occie .
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA