Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zdradził pomysł na szybki obiad. Te kotlety z sosem grzybowym to poezja
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zdradził pomysł na szybki obiad. Te kotlety z sosem grzybowym to poezja

23 października 2024

Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na kotlety z ziemniaków. Potrawa ta kojarzy się raczej kryzysowo, jednak w tym wydaniu jest inaczej. Kotlety takie, z kapustą i grzybami, stają się prawdziwą ucztą dla miłośników rodzimej kuchni.

Kotlety ziemniaczane

To są takie nasze prawdziwe, polskie smaki. Kiszona kapusta, suszone grzyby, ziemniaki i cebula. To jest to, co Polacy uwielbiają najbardziej – podsumowuje na wstępie swoją potrawę Tomasz Strzelczyk.

I rzeczywiście. Uwielbiany przez polskich widzów Youtube'a kucharz przygotowuje bezmięsne kotlety z najprostszych składników. Podaje je jednak na obiad w takim towarzystwie, że zmieniają się one w prawdziwą ucztę.

grzyby na sos
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Za zbieranie grzybów grozi mandat. Wyprawa do lasu może kosztować cię nawet 5 tys. złotych

Kotlety bez mięsa

W wypadku takich potraw najważniejsza jest oczywiście przyprawa. Tomasz Strzelczyk przypomina nam o cząbrze – aromatycznym śródziemnomorskim ziole, które doskonale podbija smak leśnych grzybów. Pamiętajmy też, by używać zawsze świeżo roztartego pieprzu , a do takich potraw – najlepiej gruboziarnistego.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 350 g kiszonej kapusty
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, cząber, tymianek
  • Masło klarowane do smażenia

Kotlety Tomasza Strzelczyka

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Wymieniamy wodę i gotujemy je do miękkości , a następnie studzimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą miękkie.

W rondelku rozgrzewamy trochę masła. Wrzucamy jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy, aż zacznie przywierać do dna, a wtedy dodajemy grzyby pokrojone w paseczki. Całość podsmażamy przez chwilę i zalewamy wywarem z grzybów.

Sos gotujemy przez ok. 10 minut, przyprawiając solą, pieprzem i cząbrem. Następnie powoli dolewamy do niego śmietankę. Mieszamy, gotujemy przez kolejne 10 minut i odstawiamy do przestudzenia.

Pozostałe dwie cebule kroimy drobno. Podsmażamy na maśle . Kapustę kiszoną odciśniętą z soku siekamy i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy tymiankiem i pieprzem i dusimy do miękkości. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.

Ziemniaki łączymy z kapustą. Dodajemy jajko i łyżką mieszamy do połączenia składników . Posypanymi mąką dłońmi formujemy kotleciki i układamy na powierzchni również posypanej mąką.

Ziemniaki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane. Smażymy partiami, nie dopuszczając do stłoczenia na patelni. Podajemy polane sosem grzybowym .

Wypróbuj też przepisy na pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym i gruszki w occie .

smażenie kotletów
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zrób póki jest sezon. Hitowe gruszki od siostry Anastazji
Rozbijając kotlety schabowe zawsze na to uważaj. Unikniesz dziur w mięsie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy