Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten sos grzybowy to prawdziwy hit. Nie mogę męża odgonić od garnka, taki dobry
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.10.2024 14:53

Ten sos grzybowy to prawdziwy hit. Nie mogę męża odgonić od garnka, taki dobry

sos grzybowy
Fot. Instagram/jedz.pysznie

Jesień to kulinarny raj dla wielu smakoszy. W tym czasie ruszamy do lasów i zbieramy grzyby. Warto z nich przyrządzić pyszny i kremowy sos grzybowy z przepisu Ani Zyśk. Lepszego próżno szukać. 

Sos grzybowy, czyli hit od Ani Zyśk

Lubicie grzyby? Te leśne skarby, aż proszą się, by przyrządzić z nich coś pysznego. Dlatego zerknijcie na przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk, która na Instagramie z powodzeniem prowadzi konto jedz.pysznie. Receptura na sos grzybowy zapewni smaczny efekt na talerzu.

Sos grzybowy od Ani Zyśk jest przyjemnie kremowy i gwarantuje obłędny smak. Dzięki tej recepturze w prosty sposób przygotujemy najlepszy sos grzybowy, jaki kiedykolwiek jedliśmy. Z grzybów, cebuli i śmietanki wyczarujemy smakołyk doskonały. Przyda się nie tylko do dań mięsnych. 

Biedronka ogłosiła z samego rana. Takich cen mleka i mięsa dawno nie było

Sos grzybowy, czyli smak nie do podrobienia

Sos grzybowy pachnie i smakuje tak, że trudno mu się oprzeć. Może być znakomitym dodatkiem do makaronu, ziemniaków, czy klusek. Ten kremowy przysmak pełen leśnych skarbów będzie też smakował z mięsem i kluskami. Dlatego, jeśli wróciliśmy z lasu i macie pod ręką grzyby, zróbcie z nich sos grzybowy. Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk gwarantuje smakołyk, jakich mało. 

Składniki:

  • 400 g grzybów
  • 100 g cebuli
  • 15 g masła
  • 100 g śmietanki 30%
  • 5 g oleju
  • 100 g bulionu warzywnego
  • natka pietruszki 
  • sól
  • pieprz

Jak przyrządzić sos grzybowy z przepisu Ani Zyśk?

Krok 1.  Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, a gdy się zeszkli, dodajemy do niej pokrojone grzyby.

sos grzybowy
Fot. Anna Zyśk

 

Krok 2. Grzyby chwilę je smażymy i wlewamy bulion warzywny. Gotujemy kilka minut, aż grzyby przestaną być surowe.

sos grzybowy
Fot. Anna Zyśk

 

Krok 3. Do grzybów dodajemy śmietankę i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy zimne masło i podgrzewamy do zgęstnienia sosu.

sos grzybowy
Fot. Anna Zyśk

 

Krok 4. Na sam koniec gotowania wsypujemy natkę pietruszkę, mieszamy i podajemy. Smacznego!

sos grzybowy
Fot. Anna Zyśk