Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zrobił bitki wołowe w sosie i podzielił się przepisem. To hit polskiej kuchni
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zrobił bitki wołowe w sosie i podzielił się przepisem. To hit polskiej kuchni

7 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Strzelczyk prezentuje kolejny świetny przepis w swoim wykonaniu. Musisz to zrobić, bo już na sam widok cieknie ślinka. A jak smakuje! Zrób te bitki na obiad i przekonaj się, jakie są dobre.

Strzelczyk to mistrz mięs

Tomasz Strzelczyk, odkąd zakończył udział w polskiej edycji Master Chef'a, na swoim kanale prezentuje niezwykłe przepisy. Zazwyczaj są to polskie klasyki, ale w jego wykonaniu nie tylko nieziemsko smakują, ale też świetnie wyglądają.

Youtuber robi to tak dobrze, że nawet wegetarianie skusiliby się na jego mięsne dania. Mięso wygląda nieprawdopodobnie, a co najważniejsze – z radami Strzelczyka jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Od dziś nie będziesz mieć wymówki, że nie umiesz robić dobrych bitek.

krojenie kotletów na bitki.jpg
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Na jakim tłuszczu powinno się smażyć faworki? Eksperci nie mają żadnych wątpliwości

Co będzie ci potrzebne?

Najważniejszym składnikiem jest, oczywiście, mięso. Musi to być świeża wołowina w kawałku. Oprócz niej przygotuj składniki z listy i możemy zaczynać. Wszystkie pochodzą z przepisu youtuber'a.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 15 g suszonych grzybów
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 10 g majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 10 ml octu
  • 10 g miodu
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • smalec do smażenia

Przepis na bitki w sosie według Strzelczyka

Zacznij od umycia, a następnie wysuszenia mięsa. Wołowinę pokrój na kotlety o grubości 1,5 centymetra . Następnie, za pomocą tłuczka, rozbij je na cienkie placki. Rozbite kotlety dopraw solą i pieprzem .

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka . Kotlety obtocz w mące. Na patelni rozpuść smalec. Włóż mięso i obsmaż dwustronnie . Następnie je wyjmij, a na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Oba składniki przełóż do garnka.

Do garnka dodaj ziele angielskie, goździki i majeranek . Dołóż suszone grzyby i wymieszaj. Wlej gorącą wodą . Kiedy całość będzie się gotowała, dodaj miód i ocet.

Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj . Garnek przykryj pokrywką i duś przez godzinę . Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i tak jak Tomasz Strzelczyk – z kiszoną kapustą. Smakuję obłędnie. Sprawdź, jak zrobić wyśmienite żeberka oraz jak zrobić sos czosnkowy .

bitki smażęnie.jpg
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Klienci alarmują, Lidl pilnie wycofuje pączki ze sprzedaży. Jest oświadczenie dyskontu
Jola ma najlepszy patent na sos czosnkowy. Nie ma opcji, że się nie uda
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy