Ten przepis na domowe duszone żeberka dostałem od mamy. Nie zjesz tak w żadnej restauracji
W końcu dostałem od mamy jej skrywany przepis na żeberka. Podzielę się nim z tobą, tylko nie mów nikomu. To najprostsza, domowa receptura, a jednak… Ten smak jest nie do podrobienia. Nie znajdziesz go nawet w najlepszej restauracji.
Mama gotuje najlepiej
Nie od dziś wiadomo, że nikt nie gotuje tak, jak mama. Nic przecież nie pobije domowego obiadu, ugotowanego z miłości. Moja mama gotuje najlepiej na świecie. Jej popisowym daniem są duszone żeberka, które rozpływają się ustach, a przy okazji świetnie pachną.
Mama bardzo długo skrywała przepis na to wyborne danie. Niby nic, a jakoś nie chciała się nim dzielić. Ostatnio jednak udało mi się przekonać ją, aby zdradziła tę kulinarną tajemnicę. A teraz ja podzielę się nią z tobą, ale pamiętaj: nie wiesz tego ode mnie. I nikomu nie pokazuj przepisu. Przyrzekasz? To możemy zaczynać.
Klienci alarmują, Lidl pilnie wycofuje pączki ze sprzedaży. Jest oświadczenie dyskontuCo jeszcze oprócz żeberek?
Oprócz świeżych i dobrej jakości żeberek będziesz potrzebować tylko paru składników. Sprawdź listę, bo prawdopodobnie wszystkie potrzebne produkty masz w swojej kuchni. Jeżeli nie, zrób szybkie zakupy i zaczynamy. Nie możesz dłużej czekać, aby poznać ten nieziemski smak.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 100 ml czerwonego wina
- 1 cebula
- 10 g chilli
- 10 g majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml wody
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 20 g mąki
- koperek
- sól
Przepis na duszone żeberka
Według przepisu mojej mamy, żeberka musisz przez godzinę-dwie wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie dokładnie je osusz i podsmaż z obu stron na patelni na ich własnym tłuszczu, bez dodatku oleju. Do żeberek wlej wino i dopraw solą.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wsyp ją na patelnie. Dodaj chilli oraz majeranek. Na małych oczkach tarki zetrzyj obrane ząbki czosnku lub przeciśnij je przez praskę. Całość wymieszaj. I przełóż do większego garnka.
Wlej wodę. Dopraw zielem angielskim i liściem laurowym. Doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj pokrywką i duś maksymalnie przez 2 godziny na bardzo małym.
Kiedy mięso osiągnie miękkość, sos zagęść odrobiną mąki i zamieszaj. Pamiętaj, żeby mąkę wymieszać osobno z sosem spod żeberek, nim wlejesz wszystko do garnka. Na koniec dodaj posiekany koperek i gotowe. Podawaj z ziemniakami i dobrą surówką. Niesamowity smak gwarantowany. Sprawdź, czy wiesz jak jeść poprawnie pączka oraz poznaj przepis Ewy Wachowicz na chleb.