Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zrobił rewolucję w klasycznej mizerii. Zdziwisz się, co pysznego połączył z ogórkami
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zrobił rewolucję w klasycznej mizerii. Zdziwisz się, co pysznego połączył z ogórkami

29 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mizeria przygotowana sposobem Tomasza Strzelczyka bije na głowę tę klasyczną. To, z czym znany kucharz łączy ogórki, zadziwia, ale jednocześnie gwarantuje niezwykły smak. Taka mizeria, podana do obiadu, zachwyci każdego smakosza.

Strzelczyk zdradza swój sposób na mizerię

Tomasz Strzelczyk znany z dzielenia się smacznymi i doskonałymi przepisami, na swoim kanale na YouTubie, ale też w książkach kucharskich, pokazał własny sposób na mizerię. To, z czym finalista polskiej edycji MasterChefa łączy ogórki, jest po prostu fantastyczne.

Dzięki tym składnikom ogórki smakują wybornie. Ta mizeria podana do obiadu sprawi, że będzie jeszcze lepszy. Na twoim miejscu od razu zrobiłbym jej nieco więcej, bo domowi smakosze na pewno poproszą o dokładkę.

mizeria 2.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Biorę mleko skondensowane i wlewam je na wrzącą wodę. Za ten przepis na śniadanie jeszcze mi podziękujesz

Nie może zabraknąć tych składników

Sekret mizerii Strzelczyka tkwi w użytych składnikach. Sama śmietana nie wystarczy. Kucharz do sosu dodaje… awokado. Brzmi zaskakująco, ale to połączenie jest naprawdę niezwykle smaczne. Dzięki temu owocowi, klasyczna mizeria będzie o wiele lepsza. No i sos – sama śmietana to w tej wersji za mało. To już nie mizeria, ale bogatsza sałatka. Zresztą, zobacz sama.

Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych
  • 1 awokado
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 20 g musztardy francuskiej
  • 10 g miodu
  • płatki chilli
  • sok z cytryny
  • koperek
  • kostka sera feta
  • pieprz
  • sól

Mizeria według Strzelczyka

Umyte ogórki zetrzyj w plastry na tarce. Przełóż je do miski. Obrane i pozbawione pestki awokado pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.

Do mniejszej miski przełóż jogurt grecki oraz miód i musztardę. Wsyp płatki chilli, pieprz, sól o drobno posiekany koperek. Wlej sok z cytryny i wymieszaj wszystkie składniki na jednolity sos.

Do miski z ogórkami i awokado dodaj pokruszony ser feta. Wlej sos z jogurtu greckiego i wymieszaj wszystkie składniki. Gotową mizerię podaj na obiad, czas na zmiany. Sprawdź, co zrobić z kapusty na kolację oraz dowiedz się, jak zrobić domowe lody .

gotowa mzieria.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Nie znam łatwiejszego przepisu na chleb. Dostałem go od piekarza Piotra Kucharskiego
Gessler przesadziła w Kuchennych Rewolucjach? „Wyżywała się w chamski i prostacki sposób"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy