Smakosze.pl Przepisy Surówka 100 razy lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 dodatku
Canva / petrovval ; Canva / papkin

Surówka 100 razy lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 dodatku

8 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Są takie połączenia smaków, których nigdy nie uznalibyśmy za udane. Po ich wypróbowaniu okazuje się jednak, że były strzałem w dziesiątkę. Tak właśnie jest w przypadku surówki z selera i gruszki. Mariaż owocowo-warzywny nie ma sobie równych.

Surówka z selera i gruszki zaskakuje i zachwyca

Na sukces surówki z selera i gruszki składają się także inne składniki. Wspomnieć należy słodką chrupiącą marchew i lekko kwaskowatą żurawinę. Całość łączy się za sprawą jogurtowo-musztardowego sosu. Smaku tej surówki absolutnie nie sposób zapomnieć.

Gessler rusza z kursami gotowania. Nie uwierzysz ile zapłacisz za 3 godziny

Przepis na doskonałą surówkę z selera i gruszki

Składniki:

  • 1 niewielki seler korzeniowy
  • 1 gruszka
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • garść suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Jak zrobić prosto przyrządzić surówkę z selera i gruszki?

Przygotuj warzywa do surówki z selera i gruszki . Marchew wraz z selerem obierz i umyj. Zetrzyj oba składniki na grubych oczkach tarki i przełóż do miski, skropiwszy je dość obficie sokiem wyciśniętym z cytryny .

Gruszkę umyj, obierz i usuń z niej gniazda nasienne . Zetrzyj owoc na tej samej stronie tarki, co pozostałe składniki. Dołóż go do miski, dorzuć garść żurawiny . Całość przemieszaj.

Przygotuj sos do surówki z selera i gruszki . W osobnej miseczce wymieszaj jogurt razem z musztardą . Dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym przelej do miski ze startymi warzywami i gruszką .

Surówkę z selera i gruszki starannie wymieszaj z sosem . W razie potrzeby dopraw ją dodatkowo solą oraz pieprzem . Przed podaniem udekoruj ją posiekaną natką pietruszki. Surówka będzie wyśmienitym dodatkiem do dań mięsnych lub zdrową przekąską pomiędzy posiłkami . Lekki i niezwykle smaczny sos do surówki totalnie zachwyca w tym przepisie . Wielbiciele kwaśnych nut w surówkach pokochają pomysł Tomasza Strzelczyka .

krojona gruszka.png
Canva / Pezibear z Pixabay

Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Najlepsze kucharki tylko tak robią puszyste racuchy
Strzelczyk wziął suche bułki i je pokroił. W chwilę zrobił pyszny obiad za grosze
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy