Smakosze.pl Przepisy Surówka colesław lepsza niż z restauracji. 1 dodatek jest kluczowy
canva/banedeki

Surówka colesław lepsza niż z restauracji. 1 dodatek jest kluczowy

4 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówkę colesław przygotujesz z kilku podstawowych składników. Najważniejsza jest oczywiście biała kapusta oraz sos. Niektórzy dodają ocet, jednak o wiele lepszy smak uzyskasz, kiedy wymieszasz musztardę chrzanową z majonezem i jogurtem naturalnym. Surówka jako pierwsza zniknie z talerzy.

Surówka colesław pasuje do każdego obiadu

Surówka colesław jest kultowym dodatkiem do obiadu. Dostaniemy ją w niemal każdej restauracji. Możemy przygotować ją również samodzielnie z kilku podstawowych składników. Surówka rewelacyjnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami.

Zamiast octu do surówki colesław dodajmy musztardę chrzanową. Musztardę łączymy z majonezem i gęstym jogurtem naturalnym. Tak przyrządzony sos doskonale podkreśla smak białej kapusty i reszty składników.

Surówkę colesław przygotowujemy z białej kapusty. Dodajemy również marchewkę i cebulę. Posiekaną cebulę oprószamy cukrem, aby była miękka i miała łagodny smak. Do surówki dodajemy także siekany koperek lub natkę pietruszki.

Tego o kawie nie wiedziałeś. Dietetyk podał 5 szokujących faktów

Przepis na kultowy colesław z musztardą chrzanową

Składniki:

  • pół małej główki kapusty białej
  • pół cebuli
  • koperek lub natka pietruszki
  • marchewka
  • łyżeczka musztardy chrzanowej
  • łyżka majonezu
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Jak zrobić surówkę do obiadu? Będzie totalnym hitem na Twoim stole

Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Marchewkę zetrzyj na tarce na małych oczkach, posiekaj koperek lub natkę pietruszki i i cebulę. Cebulę oprósz delikatnie cukrem i odstaw.

W osobnym naczyniu wymieszaj majonez z jogurtem i musztardą. Do kapusty dodaj marchew, cebulę, natkę pietruszki. Następnie wymieszaj dokładnie z przygotowanym sosem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj również przepyszną surówkę z czerwonej kapusty i klasyczną surówkę z kiszonej kapusty z marchewką.

colesław.jpg
canva/PaulPaladin
Oprócz cebuli dodaj do mleka 2 składniki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne
Ruszyło o 6 rano we wszystkich Biedronkach. Masło, makaron i kawa za ułamek ceny
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy