Surówka colesław lepsza niż z restauracji. 1 dodatek jest kluczowy
Surówkę colesław przygotujesz z kilku podstawowych składników. Najważniejsza jest oczywiście biała kapusta oraz sos. Niektórzy dodają ocet, jednak o wiele lepszy smak uzyskasz, kiedy wymieszasz musztardę chrzanową z majonezem i jogurtem naturalnym. Surówka jako pierwsza zniknie z talerzy.
Surówka colesław pasuje do każdego obiadu
Surówka colesław jest kultowym dodatkiem do obiadu. Dostaniemy ją w niemal każdej restauracji. Możemy przygotować ją również samodzielnie z kilku podstawowych składników. Surówka rewelacyjnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami.
Zamiast octu do surówki colesław dodajmy musztardę chrzanową. Musztardę łączymy z majonezem i gęstym jogurtem naturalnym. Tak przyrządzony sos doskonale podkreśla smak białej kapusty i reszty składników.
Surówkę colesław przygotowujemy z białej kapusty. Dodajemy również marchewkę i cebulę. Posiekaną cebulę oprószamy cukrem, aby była miękka i miała łagodny smak. Do surówki dodajemy także siekany koperek lub natkę pietruszki.
Przepis na kultowy colesław z musztardą chrzanową
Składniki:
- pół małej główki kapusty białej
- pół cebuli
- koperek lub natka pietruszki
- marchewka
- łyżeczka musztardy chrzanowej
- łyżka majonezu
- szczypta cukru
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Jak zrobić surówkę do obiadu? Będzie totalnym hitem na Twoim stole
Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Marchewkę zetrzyj na tarce na małych oczkach, posiekaj koperek lub natkę pietruszki i i cebulę. Cebulę oprósz delikatnie cukrem i odstaw.
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez z jogurtem i musztardą. Do kapusty dodaj marchew, cebulę, natkę pietruszki. Następnie wymieszaj dokładnie z przygotowanym sosem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj również przepyszną surówkę z czerwonej kapusty i klasyczną surówkę z kiszonej kapusty z marchewką.