Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Oprócz cebuli dodaj do mleka 2 składniki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.03.2023 09:48

Oprócz cebuli dodaj do mleka 2 składniki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne

niezwykle aromatyczne kotlety schabowe
Screen filmu pochodzi z kanału speedychef1 na TikToku

Robisz na obiad kotlety schabowe? Do mleka i cebuli dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Namoczone w aromatycznej mieszance mięso staje się jeszcze smaczniejsze, bardziej soczyste i delikatne. Schabowe namocz 2- 3 godziny przed smażeniem. Wtedy będą najlepsze.

Niecodzienny sposób namaczania mięsem sekretem doskonałych schabowych

Na kanale @speedychef1 na TikToku możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów kulinarnych i prostych sztuczek na jeszcze smaczniejsze dania. Niedawno popularny tiktoker zdradził swoją recepturę na kotlety schabowe. Nigdy nie były tak pyszne.

Kotlety schabowe zwykle moczymy w zimnym mleku i cebuli. Tiktoker do tej mieszanki dodał jeszcze liście laurowe i ziele angielskie. Mięso moczymy przez 2- 3 godziny i smażymy na maśle klarowanym, oleju rzepakowym lub smalcu. 

Kotlety schabowe po namaczaniu bardzo dokładnie osuszamy. Dopiero wtedy panierujemy w mące, jajkach i bułce tartej. W ten sposób panierka nie oddzieli się od mięsa podczas smażenia. Mąka dodatkowo zabezpieczy schab przed wysuszeniem. Schabowe będą bardzo soczyste. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału @speedychef1 na TikToku.

 

Ruszyło o 6 rano we wszystkich Biedronkach. Masło, makaron i kawa za ułamek ceny

Składniki na najlepsze schabowe. W sam raz na rodzinny obiad

 Składniki na 4 kotlety:

  • 4 kawałki schabu bez kości
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • mleko
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy, smalec lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić soczyste schabowe? Nikt im się nie oprze

Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety. Następnie natrzyj solą i pieprzem i odstaw. Do miski włóż pokrojoną w piórka cebulę, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. 

Wlej mleko, włóż kawałki schabu i wstaw do lodówki na 2- 3 godziny. Po tym czasie dokładnie osusz, obtocz w mące pszennej, jajkach i bułce tartej. Schabowe smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Przygotuj kotlety mielone według przepisu Gessler. Do masy dodaje sekretny składnik. Mielone wychodzą obłędnie. Kotlety przygotujesz także z uwielbianej ryby- tu poznasz przepis na kotlety z dorsza według Tomasza strzelczyka.