Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.01.2022 01:00

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem
canva/Mykola Lunov

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem to pyszny i szybki dodatek do dań obiadowych. Doskonale smakuje z pieczoną karkówką, schabem oraz roladami wołowymi. Przygotuj do niej aromatyczną pieczeń, kluski śląskie lub kopytka, a cała rodzina będzie zachwycona wspaniałym obiadem. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem.

Kapusta czerwona to nie tylko doskonały smak. Warzywo to bogate źródło witamin, żelaza i cynku, a także silnych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Kapustę należy więc wprowadzić do diety i jeść ją w miarę regularnie.

Surówkę z kapusty czerwonej wzbogaciłam jabłkiem, chrzanem, marchewką i szczypiorkiem, dzięki którym zyskuje niepowtarzalny smak. Dodałam również odrobinę majonezu, który świetnie łączy się z każdym składnikiem. Surówkę skrop delikatnie sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały.

W tym artykule dowiesz się, jak przygotować tradycyjny, śląski obiad, czyli roladki z kluskami i kapustą czerwoną. Danie proste, ale tak smaczne, że można je jeść niemal codziennie.

Przepis na surówka z czerwonej kapusty z chrzanem

Składniki na 4-5 porcji:

  • mała kapusta czerwona

  • jabłko

  • marchewka

  • pół cebuli czerwonej

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki chrzanu tartego

  • 3 łyżki majonezu

  • łyżeczka cukru

  • sól, pieprz

  • sok z cytryny

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem?

Kapustę posiekaj, przełóż do miski, oprósz cukrem. Dodaj starte jabłko i marchewkę, delikatnie skrop cytryną. Do sałatki dodaj posiekaną drobno cebulkę, chrzan, majonez. Całość dokładnie wymieszaj.

Tarty chrzan

Źródło zdjęcia: canva/meteo021

Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby się dobrze schłodziła przed podaniem. Smacznego.