Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem to pyszny i szybki dodatek do dań obiadowych. Doskonale smakuje z pieczoną karkówką, schabem oraz roladami wołowymi. Przygotuj do niej aromatyczną pieczeń, kluski śląskie lub kopytka, a cała rodzina będzie zachwycona wspaniałym obiadem. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem.
Kapusta czerwona to nie tylko doskonały smak. Warzywo to bogate źródło witamin, żelaza i cynku, a także silnych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Kapustę należy więc wprowadzić do diety i jeść ją w miarę regularnie.
Surówkę z kapusty czerwonej wzbogaciłam jabłkiem, chrzanem, marchewką i szczypiorkiem, dzięki którym zyskuje niepowtarzalny smak. Dodałam również odrobinę majonezu, który świetnie łączy się z każdym składnikiem. Surówkę skrop delikatnie sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały.
W tym artykule dowiesz się, jak przygotować tradycyjny, śląski obiad, czyli roladki z kluskami i kapustą czerwoną. Danie proste, ale tak smaczne, że można je jeść niemal codziennie.
Przepis na surówka z czerwonej kapusty z chrzanem
Składniki na 4-5 porcji:
mała kapusta czerwona
jabłko
marchewka
pół cebuli czerwonej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki chrzanu tartego
3 łyżki majonezu
łyżeczka cukru
sól, pieprz
sok z cytryny
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem?
Kapustę posiekaj, przełóż do miski, oprósz cukrem. Dodaj starte jabłko i marchewkę, delikatnie skrop cytryną. Do sałatki dodaj posiekaną drobno cebulkę, chrzan, majonez. Całość dokładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/meteo021
Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby się dobrze schłodziła przed podaniem. Smacznego.