Smakosze.pl Przepisy Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatku
Canva / artwell

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatku

24 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Smak surówki z marchewki znamy od najmłodszych lat. Nie znaczy to jedna, że nie może nas już niczym zaskoczyć. Nadaj jej zupełnie nowego charakteru poprzez dodanie odrobiny chrzanu. Pikantna nuta pozytywnie zaskoczy niejednego smakosza.

Surówkę z marchewki znamy i lubimy od lat

W surówce z marchewki idealnie łączą się ze sobą różne smaki. Główna bohaterka potrawy dostarcza słodyczy. Do tego dochodzi kwaskowate jabłko i ostry, zdecydowany w smaku chrzan. Taki mariaż nie może zakończyć się niepowodzeniem.

Ilość chrzanu w surówce z marchewki dostosuj do własnych preferencji. Użyj więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy lub mniej, jeśli zależy Ci jedynie na podkręceniu całości. Idealnie nada się zarówno chrzan tarty własnoręcznie jak i ten ze słoiczka.

Ruszyło we wszystkich Lidlach. Kup 8 produktów, a zapłacisz mniej o 50%

Przepis na apetyczną surówkę z marchewki

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Jak przyrządzić klasyczną surówkę z marchewki z dodatkiem chrzanu?

Marchew obierz i opłucz pod bieżącą wodą . Warzywo zetrzyj na grubych oczkach tarki . Te same czynności powtórz z jabłkiem . Oba składniki przełóż do miski i skrop delikatnie sokiem z cytryny .

Przygotuj sos do surówki z marchewki . W osobnej miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną . Następnie dodaj do nich tarty chrzan . Wszystko dokładnie połącz ze sobą .

Sos wymieszaj z tartą marchewką z jabłkiem . Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru . Całość jeszcze raz wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia . Po 15-20 minutach surówka z marchewki gotowa jest do podania. Korzeń chrzanu potrafi wzbogacić niejedną surówkę . Sprawdź, jak w pomysłowy sposób doprawić klasyczną mizerię .

tarty chrzan.png

Zapomnij o obieraniu pieczarek. Mistrzowie kuchni mają 100 razy lepszy sposób
Żadne schabowe. Kotlety z kalafiora są tańsze i smakują 100 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy