Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z młodej kapusty i ogórka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.12.2021 01:00

Surówka z młodej kapusty i ogórka

Surówka z młodej kapusty i ogórka
canva/Lesyy

Surówka z młodej kapusty to smaczny, lekki i zdrowy dodatek do obiadu. Surówka świetnie łączy się z mięsem, plackami ziemniaczanymi i rybami, tworząc wyjątkowe i pyszne dania. Sprawdź, jak przygotować wyśmienitą surówkę z młodej kapusty i ogórka.

Sezon na młodą kapustę trwa od maja do sierpnia, warto więc wykorzystać ten czas i przygotować z kapusty genialne dania. Młoda kapusta jest bardzo delikatna, słodkawa i zawiera ogromne ilości witamin i antyoksydantów. Pamiętajmy, że wszystkie nowalijki, podobnie jak kiełki, to prawdziwa bomba witaminowa, korzystajmy więc z nich jak najwięcej.

Surówka z kapusty, ogórka, pomidorków koktajlowych i koperku ma wyraźny, ale i delikatny smak, jest lekka, orzeźwiająca i doskonale łączy się z pieczoną karkówką, schabem, drobiem i rybami. Surówka to również pyszny dodatek do dań wegetariańskich, np. do placków ziemniaczanych.

Jeśli wolisz bardziej wyraźny smak, dodaj do surówki łyżeczkę octu jabłkowego, nie jest on jednak konieczny. W surówce nie może jednak zabraknąć wysokiej klasy oliwy z oliwek, która scali wszystkie składniki i nada surówce charakterystycznego smaku.

Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka

Składniki na 4-5 porcji:

  • mała główka młodej kapusty białej

  • pęczek świeżego koperku

  • garść pomidorków koktajlowych

  • zielony ogórek

  • sól, pieprz

  • łyżeczka cukru

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak przygotować surówkę z młodej kapusty?

Kapustę drobno posiekaj, oprósz solą, cukrem i przełóż do miski. Pokrój ogórka, pomidorki pokrój w ćwiartki, dodaj do kapusty, dodaj posiekany koperek.

Biała kapusta

Do warzyw wlej oliwę z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Surówkę podaj od razu do ciepłego obiadu.