Surówka z selera do obiadu - nikt jej się nie oprze
Surówka z selera jest zdrową i bardzo smaczną surówką obiadową. Surówka ma lekko ostry smak przełamany kwaśnym jabłkiem i słodkimi rodzynkami, całość natomiast otulona jest gęstym majonezem. Poznaj przepis na szybką surówkę obiadową z selera.
Seler korzeniowy jest warzywem, które nadaje potrawom wyraźnego smaku. Jest genialnym dodatkiem do zup, rosołu , mięsa, a także surówek obiadowych, nadając im ostrości. Korzeń selera ma wiele prozdrowotnych właściwości, między innymi oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, wpiera pracę stawów i całego układu nerwowego.
Surówka z selera z rodzynkami i jabłkiem ma bardzo ciekawy smak, dzięki czemu będzie pasować do każdego rodzaju mięsa, ryb oraz dań warzywnych. Surówka jest sycąca i doskonała w smaku, dlatego też często robię ją również na szybki lunch lub kolację
Jeśli szukasz pomysłu na surówkę obiadową z selera- tu znajdziesz przepis na równie smaczną surówkę z dodatkiem ananasa, orzechów i chili .
Przepis na surówkę z selera do obiadu
Składniki na 4-5 porcji:
-
korzeń selera
-
jabłko
-
garść rodzynek
-
2 łyżki majonezu
-
łyżka jogurtu
-
sól, pieprz
-
łyżeczka soku z cytryny
-
szczypta cukru
Jak zrobić surówkę z selera do obiadu?
Seler i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop cytryną, oprósz cukrem, wymieszaj. Dodaj rodzynki, majonez, jogurt i ponownie dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.