Smakosze.pl Przepisy Świąteczna surówka z czerwonej kapusty. Podaj ją do obiadu, rodzina będzie prosić o przepis
Fot. Canva/Svetlana Kolpakova

Świąteczna surówka z czerwonej kapusty. Podaj ją do obiadu, rodzina będzie prosić o przepis

26 grudnia 2024

Idealna do pieczonych mięs, chrupka, o złożonym smaku. Taka właśnie jest surówka z czerwonej kapusty. I dlatego idealnie sprawdzi się do świątecznego obiadu.

Świąteczna modra kapusta

Zwłaszcza w tradycji śląskiej zakorzenione jest dziś, by czerwoną kapustę nazywać modrą. Choć słowo to oznacza coś niebieskiego lub purpurowego, to właśnie modra kapusta stała się nieodłączną częścią frazy „rolada z kluskami i modrą kapustą”. Jednak warzywo to świetnie odnajduje się także poza tradycyjnym dla regionu na południu Polski zestawieniem.

Zwłaszcza zważywszy doskonały kontrast, który budują miękkie, słodkie buraczki i aromatyczna, a przede wszystkim chrupiąca kapusta. Podkręcona kwasem i orzechami surówka taka genialnie odnajdzie się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs, które chętnie serwujemy w święta . Jest też dodatkowym argumentem, by pokusić się o podanie kaczki czy gęsi, których smak podbije.

surówka z czerwonej kapusty
fot. Canva
Dietetyk wyjawił, ile można trzymać potrawy po Wigilii. Stosuj się, inaczej możesz się pochorować

Surówka z czerwonej kapusty

Za świąteczny charakter tej surówki odpowiadają suszona żurawina i orzechy włoskie. Można też wzbogacić ją o suszone śliwki. Surówka będzie szybka i łatwa w przygotowaniu, jeśli użyjemy do niej gotowych gotowanych buraków, choć oczywiście doskonałe będą te pieczone, własnej roboty.

Składniki

  • 200 g czerwonej kapusty
  • 3 małe buraczki
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść suszonej żurawiny
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • Na dressing po 1 łyżce oliwy, oleju z orzechów, octu winnego i miodu, sól i pieprz

Sałatka kapuściana na święta

Buraczki, ugotowane lub upieczone, obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach . Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Największe owoce żurawiny przekrawamy na połówki, a orzechy podprażamy i siekamy. Składniki mieszamy w misce.

Płynne składniki sosu wlewamy do małego słoiczka . Przyprawiamy solą i pieprzem, zakręcamy słoik i dokładnie nim wstrząsamy. Kiedy składniki połączą się w emulsyjną masę, wylewamy je do surówki i mieszamy na 15 minut przed podaniem. Obrywamy listki z gałązki tymianku, drobno siekamy i posypujemy surówkę po wierzchu.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłe pierogi od Strzelczyka i doskonały, prosty sernik .

czerwona kapusta poszatkowana
Biorę z szafki kuchennej i przecieram okna. Para znika z szyb, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki
To ciasto z owocami piekę, gdy mam mało czasu. Składniki na nie są dostępne nawet zimą
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy