Swoją domową kiełbasę robię inaczej, niż wszyscy. Kto raz spróbuje, błaga mnie o przepis
Kiełbasa to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów na konserwację mięsa. Ten ciekawy przepis patrzy na nią od nowej strony. Nietypowa mięsna rolada staje się tu nie tyle przetworem, co przekąską. Jedno jest pewne- niewiele podobnych wyrobów może z nią konkurować smakiem.
Nietypowo podane mięso
Kiełbasa niejedno ma oblicze. Czasem przybiera postać peklowanego mięsa , które świetnie przechowuje się na półce z przetworami . Kiedy indziej, tak jak tutaj, zmienia się w bardzo niestandardową mięsną przekąskę. Połączenie drobiu, czerwonego mięsa i sera smakuje inaczej niż wszystkie podobne produkty z tej kategorii.
Oczywiście przepisy, które zawierają drób, nie mogą być serwowane na surowo. Nie należy też przesadzać ze zbyt długim ich przechowywaniem. Dlatego potraktujmy tę kiełbasę nie jako należącą do kategorii konserw, ale jako wędlinę do zjedzenia w ciągu kilku dni .
Domowa kiełbasa
lustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Mutters rezepte. Różne podobne przepisy zawierają rozmaite warianty przypraw . Warto znaleźć swój ulubiony.
Składniki
- 500 g piersi indyka
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 80 g sera żółtego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, majeranek, suszony czosnek, wędzona papryka
Zawiń mięso w folię
Pierś drobiową drobno mielimy lub miksujemy blenderem. Polędwiczkę wieprzową i ser kroimy w kostkę. Cebulę ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Składniki łączymy w misce. Dodajemy po łyżeczce warzyw. Wszystko mieszamy dokładnie.
Masę mięsną wykładamy na arkusze folii spożywczej. Zawijamy ciasno w roladki i zawiązujemy końcówki . Umieszczamy je w garnku wyściełanym ściereczką i zalewamy wodą.
Kiełbasę gotujemy przez ok. 3 godzin od zagotowania . Po ostudzeniu rozwijamy z folii. Podajemy na zimno.
Wypróbuj też przepisy na kopytka dyniowe i faszerowaną jajecznicę .