Smakosze.pl Przepisy Syn Gessler robi najlepszy sos do kopytek. Aż trudno uwierzyć, co ze sobą połączył
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Pyszności i tvnpl

Syn Gessler robi najlepszy sos do kopytek. Aż trudno uwierzyć, co ze sobą połączył

4 września 2023

Tadeusz Müller wyjawił czym lubi polewać kopytka. W sosie, który zaproponował syn Gessler, nie brakuje masła, ale są także inne dodatki. Jeden z nich jest dość egzotyczny, ale przygotowanie nie jest wcale bardziej skomplikowane.

Syn Gessler robi świetny sos do kopytek

Kopytka najczęściej polewa się stopionym masłem z cukrem. W wersjach wytrawnych słodzik po prostu jest pomijany. Propozycja Tadeusza Müllera również bazuje na mlecznym tłuszczu. Do jej doprawienia kucharz wykorzystuje gałkę muszkatołową. Aromat jest nie do opisania.

Składniki:

  • 1 spora cebula
  • 150 g masła
  • 100 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Proste składniki idą w parze z banalnym wykonaniem. Pełną instrukcję wraz ze wskazówkami i podpowiedziami co podać do kopytek okraszonych sosem od syna Gessler znajdziecie w dalszej części artykułu.

Gałka muszkatołowa w sosie do kopytek.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube tvnpl
Sernik Agaty Rubik jest hitem sieci. Sprawdzony przepis dostała od cioci

Jak zrobić sos do kopytek? Syn Gessler pokazał przepis

Zaczynamy od posiekania cebuli. Umieszczamy ją w garnku wraz z masłem i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż się stopi. Nie spieszymy się — tłuszcz mleczny nie może nam się rozwarstwić.

Dlatego też lekkiemu ogrzewaniu musi towarzyszyć mieszanie zawartości garnka. Po około 10 minutach masło powinno być już płynne , ale wciąż niesklarowane. Wtedy wlewamy mleko.

Dokładnie mieszamy, po czym wsypujemy solidną szczyptę gałki muszkatołowej i solimy. Blendujemy na gładką masę. Na koniec przecedzamy całość przez sito o gęstym splocie. Polewamy danie.

Co zrobić do kopytek?

Oprócz emulsji maślanej, której przygotowanie poleca Tadeusz Müller, warto podać coś, co dostarczy nam białka. Może być to nasz ulubiony mięsny kotlet lub roślinne pulpety np. z ciecierzycy.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy sosy. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić aromatyczny dodatek z leśnych grzybów — teraz jest pora na ich zbieranie. Być może skusi was też receptura na znakomity sos z pomidorowy .

Sos do kopytek blendujemy i przecedzamy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube tvnpl
Zalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat
Gessler gotuje kopytka inaczej niż większość Polaków. Niebywałe, co wlewa do garnka poza wodą
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy