Sypię do gulaszu, a mięso jest miękkie jak nigdy. Ten patent znalazłem w książce kucharskiej
Zastosuj tę prostą metodę, a mięso w twoim gulaszu nigdy nie będzie już twarde. Sposób jest bardzo prosty. Wystarczy jeden składnik, który masz w kuchni.
Idealny gulasz na obiad
Gulasz stanowi idealną propozycję na obiad. Syci na długo, a w dodatku rozgrzewa. Składa się głównie z mięsa, ale to dzięki dodatkom z warzyw smakuje wybornie.
Uwielbiam gulasz, ale przez długi czas nie robiłem go sam, bo przez zbyt twarde mięso wychodził niesmaczny. Szukałem sposobów, dzięki którym mięso byłoby miększe. Jest ich naprawdę sporo, ale tylko ten ze starej książki kucharskiej okazał się skuteczny. Poniżej opiszę ci dokładnie, na czym polega ta prosta, ale efektywna metoda.
Dużo zależy od mięsa
Prawdziwy gulasz robiony jest najczęściej na mięsie wołowym . Nie należy ono do najłatwiejszych w przygotowaniu mięs. Bardzo często wychodzi zbyt suche i twarde. To od mięsa zależy najwięcej.
To na gulasz musi być nie tylko świeże. Najlepiej, kiedy będzie udźcem, pręgą, lub karkówką. Wtedy gulasz będzie pysznym i pełnowartościowym daniem. Oprócz wyboru odpowiedniego mięsa zastosuj metodę, którą znajdziesz poniżej.
Co dodać do gulaszu, aby mięso było miękkie
Metoda, którą sam stosuję, będzie miała zastosowanie, tylko wtedy kiedy odpowiednio pokroisz mięso . To na gulasz należy pokroić wzdłuż włókien w dużą kostkę.
Metoda, która zagwarantuje miękkość mięsa, opiera się na jednym składniku . Pokrojone mięso obsmaż na patelni, zmniejsz ogień, a następnie dodaj około 40 ml octu jabłkowego . Dzięki niemu podczas duszenia mięso będzie się gotować w środku. Kiedy zapach octu zniknie, dodaj pozostałe składniki i przyrządź gulasz jak zawsze. Z tym tanim i łatwo dostępnym składnikiem wołowina w twoim gulaszu zawsze będzie miękka. Sprawdź, jak zrobić domowe chipsy oraz dowiedz się, jaka sałatka będzie najlepsza na ostatki .