Smakosze.pl Przepisy Sypię do gulaszu, a mięso jest miękkie jak nigdy. Ten patent znalazłem w książce kucharskiej
Canva/@PeteerS

Sypię do gulaszu, a mięso jest miękkie jak nigdy. Ten patent znalazłem w książce kucharskiej

21 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zastosuj tę prostą metodę, a mięso w twoim gulaszu nigdy nie będzie już twarde. Sposób jest bardzo prosty. Wystarczy jeden składnik, który masz w kuchni.

Idealny gulasz na obiad

Gulasz stanowi idealną propozycję na obiad. Syci na długo, a w dodatku rozgrzewa. Składa się głównie z mięsa, ale to dzięki dodatkom z warzyw smakuje wybornie.

Uwielbiam gulasz, ale przez długi czas nie robiłem go sam, bo przez zbyt twarde mięso wychodził niesmaczny. Szukałem sposobów, dzięki którym mięso byłoby miększe. Jest ich naprawdę sporo, ale tylko ten ze starej książki kucharskiej okazał się skuteczny. Poniżej opiszę ci dokładnie, na czym polega ta prosta, ale efektywna metoda.

udziec wołowy.jpg
Canva/@Aleksei Isachenko photos
Prawie każdy Polak popełnia te błędy. Przez nie parówki tracą wszystkie właściwości

Dużo zależy od mięsa

Prawdziwy gulasz robiony jest najczęściej na mięsie wołowym . Nie należy ono do najłatwiejszych w przygotowaniu mięs. Bardzo często wychodzi zbyt suche i twarde. To od mięsa zależy najwięcej.

To na gulasz musi być nie tylko świeże. Najlepiej, kiedy będzie udźcem, pręgą, lub karkówką. Wtedy gulasz będzie pysznym i pełnowartościowym daniem. Oprócz wyboru odpowiedniego mięsa zastosuj metodę, którą znajdziesz poniżej.

Co dodać do gulaszu, aby mięso było miękkie

Metoda, którą sam stosuję, będzie miała zastosowanie, tylko wtedy kiedy odpowiednio pokroisz mięso . To na gulasz należy pokroić wzdłuż włókien w dużą kostkę.

Metoda, która zagwarantuje miękkość mięsa, opiera się na jednym składniku . Pokrojone mięso obsmaż na patelni, zmniejsz ogień, a następnie dodaj około 40 ml octu jabłkowego . Dzięki niemu podczas duszenia mięso będzie się gotować w środku. Kiedy zapach octu zniknie, dodaj pozostałe składniki i przyrządź gulasz jak zawsze. Z tym tanim i łatwo dostępnym składnikiem wołowina w twoim gulaszu zawsze będzie miękka. Sprawdź, jak zrobić domowe chipsy oraz dowiedz się, jaka sałatka będzie najlepsza na ostatki .

wołowina w kostkę.jpg
Canva/@Antic Zlatko
Przenigdy nie wyrzucaj wytłaczanki po jajkach. Ma ciekawe ukryte funkcje
To ciasto z jabłkami jest lepsze niż szarlotka. Jeszcze mi się nie znudziło
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy