Prawie każdy Polak popełnia te błędy. Przez nie parówki tracą wszystkie właściwości
Parówki uwielbiają wszyscy, ale każdy popełnia błędy przy ich gotowaniu. Zły sposób negatywnie wpływa na twój organizm. Przeczytaj i dowiedz się, jak poprawnie przygotować parówki dla całej rodziny.
Na śniadanie w sam raz
Parówki to idealny dodatek do śniadania. Razem z kanapkami tworzą kompozycję dzięki, której na długo zapomnisz o głodzie. Uwielbiamy je wszyscy niezależnie od wieku. Są wybierane nie tylko ze względu na smak, ale też z racji tego, że przygotowanie trwa tylko parę minut.
Pomimo sporej popularności zdarzają się głosy, że parówki są niezdrowe i szkodliwe dla organizmu. Wszystko zależy jednak od tego, jakie produkty wybieramy. Parówki z dużą zawartością mięsa będę najlepszym wyborem. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że oprócz odpowiedniego składu, istotne jest także przygotowanie parówek we właściwy sposób.
Dieta KETO bije rekordy popularności. Schudniesz na niej na pewno, ale czy warto ryzykować?Szkodliwe błędy podczas gotowania parówek
Najpopularniejszą metodą przygotowania parówek jest ich gotowania. To błąd. Parówki nie powinny być gotowane. Pękają i wytwarzają się szkodliwe dla organizmu substancje. Najlepszym sposobem byłoby jedzenie ich na zimno. Nie każdy jednak przepada, wtedy za ich smakiem.
Pod żadnym pozorem nie piecz i nie smaż parówek. Podobnie jak w przypadku ich gotowania, staną się szkodliwe dla twojego organizmu. Wielu parówkożerców lubi doprawić je po swojemu. Dodają wtedy sól, która również nie jest najlepszym pomysłem. W parówkach znajduje się jej i tak sporo, dlatego z powodów zdrowotnych nie należy tego robić.
Pamiętaj także, aby zawsze ściągać z parówek folię ochronną. Brzmi banalnie, ale dla wielu z nas nie jest to oczywiste. Plastik po podgrzaniu jest szkodliwy dla organizmu.
Jak poprawnie gotować parówki?
Parówki nie będą szkodliwe, jeżeli zastosujesz kilka sprawdzonych metod. Pierwsza z nich odnosi się do temperatury samych parówek. Nie należy poddawać obróbce termicznej parówek, które dopiero, co zostały wyciągnięte z lodówki. Szok termiczny sprawi, że będą bardziej podatne na pękanie oraz proces ich podgrzania będzie trwał znacznie dłużej.
Jeżeli chodzi o podgrzewanie parówek, metody są dwie. Jedna z nich to klasyczna, która wykorzystuje wodę i garnek. Parówki umieszcza się ciepłej wodzie, ale nie może się ona gotować. Proces podgrzewania ma trwać maksymalnie 5 minut.
Druga metoda opiera się na wykorzystaniu mikrofali. Wystarczy parówki umieścić w jej wnętrzu i podgrzać w niskiej temperaturze.
W obu przypadkach mięso parówek się podgrzeje, ale nie będzie się gotowało. Są to znacznie lepsze metody niż spożywanie parówek na zimno. A dodatku są bezpiecznie dla organizmu i w żaden sposób nie szkodzą. Koniecznie wypróbuj je w swoim domu.