Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto z jabłkami jest lepsze niż szarlotka. Jeszcze mi się nie znudziło
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.02.2024 10:40

To ciasto z jabłkami jest lepsze niż szarlotka. Jeszcze mi się nie znudziło

ciasto z jabłkami
youtube.com/@wmojejpysznejkuchni

To chyba najprostszy przepis na ciasto z jabłkami. Być może nie zasługuje w pełni na nazwę szarlotka, ale czymże jest nazwa? Szarlotka czy nie, pod inną nazwą równie smakuje.

Puszysta szarlotka

Jak uzyskać prawdziwie puszyste ciasto bez większego wysiłku i poświęcania dużej ilości czasu? Jednym z rozwiązań jest nietypowy dodatek. Budyń waniliowy występuje niezwykle często w przepisach na ciasta bez pieczenia. Dodajemy go także do mas, które przypominają w mniejszym lub większym stopniu ptasie mleczko.

Rzadko jednak stosujemy go jako „czynnik spulchniający” ciasta biszkoptowego. Warto jednak przekonać się do tej metody – jak widać z tego przepisu, daje ona świetne rezultaty.

upieczone ciasto
youtube.com/@wmojejpysznejkuchni
To ciasto z jabłkami jest lepsze niż szarlotka. Jeszcze mi się nie znudziło

Puszyste ciasto z jabłkami

W naszym przepisie przygotowujemy ciasto biszkoptowe z dodatkiem budyniu. Jak przystało w przepisie na biszkopt, ubijamy białka zanim dodamy do nich żółtka. Jednak kanał W mojej pysznej kuchni, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, udowadnia, że rozdzielanie jajek nie jest konieczne.

Składniki

  • 9 jajek
  • 180 ml oleju
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru lub aromatu waniliowego
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka

Ciasto na bazie budyniu

Jajka rozbijamy i rodzielamy na białko i żółtko. To pierwsze ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i mieszamy, a następnie dodajemy budyń śmietankowy, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i olej i rozprowadzamy na jednolite ciasto.

Ciasto wylewamy do formy do pieczenia. Jabłka kroimy w kostkę lub plasterki i pokrywamy nimi ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy, aż jabłka z wierzchu będą rumiane, a ciasto suche w środku. Powinno to potrwać ok. 40-50 minut. Po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na babciny sernik i ciasto z kremem i z galaretką.

masa na ciasto
youtube.com/@wmojejpysznejkuchni