Smakosze.pl Dieta Sypię do herbaty zapomnianą przyprawę. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i pozwala szybciej zasnąć
Fot. Canva/Jobrestful

Sypię do herbaty zapomnianą przyprawę. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i pozwala szybciej zasnąć

14 listopada 2024

Jesienią herbata smakuje najlepiej. Teraz warto dodać do niej przyprawę, która wyróżnia się wyglądem. Kształt gwiazdki ma wiele ukrytych mocy i dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie.

Rozgrzewająca herbata z anyżem

Herbata to napój, który pijemy dla smaku, ale też po to, by się rozgrzać . W długie jesienne wieczory przynosi ukojenie po ciężkim dniu. Od razu poprawia samopoczucie i rozgrzewa. Z dodatkiem anyżu gwiaździstego zrobimy wyjątkową rozgrzewającą herbatę. Ta przyprawa znana jest zielarzom od wieków.

Anyż pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ukryte w łuskach nasionka mieli się i dodaje do dań i deserów. Warto wsypać też anyż do herbaty . Ta aromatyczna przyprawa poprawia odporność i zawiera substancje, które zwalczają bakteria, z jakimi nawet nie radzą sobie antybiotyki.

Fot. Canva/kerdkanno
Fot. Canva/kerdkanno
Moja siostra od lat podaje tę sałatkę na Andrzejki. W końcu dała mi przepis, nie wierzę jaka jest prosta

Wsyp anyż, będziesz zdrowy

Anyż zawiera kwas szikimowy, który jest składnikiem wielu leków przeciwko grypie . Cena anyżu w dużym stopniu zależy od światowego zapotrzebowania na leki na tę właśnie chorobę. Olejek anyżowy leczy kaszel, infekcje i pomaga zwalczyć stany zapalne. Dlatego warto dodać anyż do herbaty.

Rozgrzewająca herbata ułatwi odksztuszanie i pomoże wrócić do zdrowia. Ta przyprawa ma słodkawy, korzenny smak i zawiera dużo żelaza . Anyż ma też działanie przeciwgrzybicze  i podczas leczenia można go stosować wspomagająco. Warto też żuć go po posiłku, bo ułatwia trawienie.

Anyż na dobranoc

Anyż pomaga się wyciszyć i ułatwia zasypianie. Dzięki tej przyprawie wstaniemy wypoczęci i pełni energii. Nasza cera też odczuje poprawę . Koloryt będzie lepszy, a do tego zmarszczki się spłycą. Dlatego wsypmy odrobinę anyżu do herbaty.

Rozgrzejemy się, zwalczymy infekcje, a nasz sen będzie lepszy. Anyż można też dodawać do dań i deserów. Ta zdrowa przyprawa dostarczy charakterystycznego smaku i zadba o nasze zdrowie. Jesienią i zimą to ważne. Pisaliśmy o tym, z czym pić kawę, by schudnąć . Polecaliśmy przepis na chrupiące placki ziemniaczane.

herbata
Fot. Canva/CozylifeImages

Źródło: zdrowie.interia.pl

Wlej do barszczu czerwonego ten napój. Zyska idealny, rubinowy kolor
Byłem w hitowej restauracji, którą odwiedził Książulo. Oto cała prawda
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy