Wsyp do kawy dwa dodatki, a waga pójdzie w dół. Raz na zawsze zapomnisz o cukrze
Wiele mówi się o kawie jako sprzymierzeńcu diety odchudzającej. I rzeczywiście, ten aromatyczny czarny napój potrafi nim być. Jednak należy trzymać się pewnych ważnych zasad.
Kawa na odchudzanie
Choć kawa nie ma za dobrej prasy, jeśli chodzi o jej zdrowotne właściwości, nie jest taka straszna, jak ją malują. Rzeczywiście jej nadmiar może powodować problemy z układem krążenia oraz z zasypianiem. Jednak stosowana w rozsądnych ilościach może też zadziałać korzystnie na nasz organizm.
Pomaga ona w diecie odchudzającej w ten prosty sposób, że pobudza do działania. Można więc łatwiej zapomnieć o głodzie na napoju, który właściwie nie ma kalorii. Jej kaloryczność ocenia się bowiem na 0,5 kcal w 100 g.
Dziś Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tego przepisu zawsze się udają, nie piją tłuszczu i są idealnie chrupiąceKiedy kawa nie pomaga w diecie
Oczywiście kawa jest wsparciem diety tylko wtedy, kiedy nie dociążymy jej dodatkowo zbędnymi kaloriami. Nie dolewamy więc do niej śmietanki, a nawet mleka – nie dość, że zawiera ono cukier zwany laktozą, to jeszcze spowalnia metabolizm.
O cukrze oczywiście nie warto wspominać – jeśli sypiesz go do kawy, przestań czym prędzej. W naszych produktach jest już i tak za dużo cukru. Jest nawet tam, gdzie się go nie spodziewamy – w wytrawnych produktach gotowych czy wędlinach.
Dietetyczna przyprawa do kawy
Co więc począć, jeśli chcemy stosować kawę w czasie odchudzania, a zwłaszcza kiedy niechętnie pijemy gorzką? Są składniki, które sprzyjają redukcji masy ciała, nie dodając kalorii. Należą do nich imbir i cynamon.
Szczególnie cynamon ma zbawienne działanie, jeśli chodzi o regulację tempa przemiany materii i regulowanie poziomu cukru we krwi. Sprawia on więc, że dłużej czujemy sytość i nie mamy ochoty na kolejną przekąskę. Imbir zaś ma działanie sprzyjające redukcji masy ciała. Odrobina obu tych przypraw dodatkowo łagodzi gorycz kawy, co sprawia, że łatwiej obejdziemy się bez słodzika.
Wypróbuj też przepis na obiad z pieczarek i cukinii oraz sposób na gotowanie kalafiora.