Sypię do zupy z dyni garść rozgrzewających przypraw. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Zupa z dyni jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Chociaż nie brakuje przepisów na to danie, ten najbardziej przypadł mi do gustu. Mieszanka rozgrzewających i aromatycznych przypraw doskonale podkreśla smak jesiennego kremu.
Zupa z dyni - królowa jesieni
Jesienią najchętniej serwuje sezonowe i rozgrzewające potrawy. Jedną z nich jest zupa krem z dyni. Sekretem jej smaku jest dodatek starannie skomponowanej mieszanki aromatycznych przypraw takich jak między innymi: curry, kurkuma i mielony imbir. Doskonale pasują one do delikatnego mleczka kokosowego . Zupa zbiera same pozytywne opinie. Mam nadzieję, że posmakuje również czytelnikom Smakoszy.
Najczęściej podaję ją z dodatkiem prażonych pestek słonecznika, dyni lub płatków migdałów oraz z grzankami z masłem czosnkowym . Poniżej zdradzam krok po kroku, jak przygotować tą potrawę.
Jak zrobić zupę z dyni?
Do przygotowania zupy z dyni potrzebujemy:
- 500 g dyni hokkaido
- 1 marchewkę
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml wody
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczkę domowej przyprawy typu Vegeta (przepis znajdziesz tutaj )
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczkę curry
- 1 łyżeczkę mielonego imbiru
- 1 łyżeczkę ostrej papryki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 15 g masła
- prażone ziarna dyni, słonecznika lub płatki migdałów do posypania
Rozgrzewająca zupa z dyni
Umyj, obierz i pokrój w kostkę cebulę, dynię i marchewkę. Wyciągnij dużą patelnię. Rozpuść na niej masło masło. Podsmaż na nim cebulę. Gdy się nieco zeszkli, dodaj do niej dynię i marchewkę oraz przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Duś warzywa na małym ogniu do momentu aż staną się miękkie. Przełóż warzywa do garnka, zalej wodą i dodaj wszystkie przyprawy: imbir, paprykę ostrą, curry, kurkumę, vegetę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotuj przez około 15 minut . Po tym czasie, wlej do zupy mleczko kokosowe i gotuj ją jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie wyciągnij z dania: ziele angielskie i liście laurowe, a resztę zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.
Danie podawaj z prażonymi ziarnami oraz grzankami. Będzie to prawdziwa jesienna, rozgrzewająca uczta!