Smakosze.pl Przepisy Sypię do zupy z dyni garść rozgrzewających przypraw. Wychodzi lepsza niż z restauracji
fot. materiały własne

Sypię do zupy z dyni garść rozgrzewających przypraw. Wychodzi lepsza niż z restauracji

17 października 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Zupa z dyni jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Chociaż nie brakuje przepisów na to danie, ten najbardziej przypadł mi do gustu. Mieszanka rozgrzewających i aromatycznych przypraw doskonale podkreśla smak jesiennego kremu.

Zupa z dyni - królowa jesieni

Jesienią najchętniej serwuje sezonowe i rozgrzewające potrawy. Jedną z nich jest zupa krem z dyni. Sekretem jej smaku jest dodatek starannie skomponowanej mieszanki aromatycznych przypraw takich jak między innymi: curry, kurkuma i mielony imbir. Doskonale pasują one do delikatnego mleczka kokosowego . Zupa zbiera same pozytywne opinie. Mam nadzieję, że posmakuje również czytelnikom Smakoszy.

Najczęściej podaję ją z dodatkiem prażonych pestek słonecznika, dyni lub płatków migdałów oraz z grzankami z masłem czosnkowym . Poniżej zdradzam krok po kroku, jak przygotować tą potrawę.

Projekt bez nazwy (33).jpg
fot. Materiały Własne
Ten sos grzybowy to prawdziwy hit. Nie mogę męża odgonić od garnka, taki dobry

Jak zrobić zupę z dyni?

Do przygotowania zupy z dyni potrzebujemy:

  • 500 g dyni hokkaido
  • 1 marchewkę
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczkę domowej przyprawy typu Vegeta (przepis znajdziesz tutaj )
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczkę curry
  • 1 łyżeczkę mielonego imbiru
  • 1 łyżeczkę ostrej papryki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 15 g masła
  • prażone ziarna dyni, słonecznika lub płatki migdałów do posypania
Projekt bez nazwy (34).jpg
fot. Materiały Własne

Rozgrzewająca zupa z dyni

Umyj, obierz i pokrój w kostkę cebulę, dynię i marchewkę. Wyciągnij dużą patelnię. Rozpuść na niej masło masło. Podsmaż na nim cebulę. Gdy się nieco zeszkli, dodaj do niej dynię i marchewkę oraz przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Duś warzywa na małym ogniu do momentu aż staną się miękkie. Przełóż warzywa do garnka, zalej wodą i dodaj wszystkie przyprawy: imbir, paprykę ostrą, curry, kurkumę, vegetę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotuj przez około 15 minut . Po tym czasie, wlej do zupy mleczko kokosowe i gotuj ją jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie wyciągnij z dania: ziele angielskie i liście laurowe, a resztę zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.

Danie podawaj z prażonymi ziarnami oraz grzankami. Będzie to prawdziwa jesienna, rozgrzewająca uczta!

Projekt bez nazwy (35).jpg
fot. Materiały Własne
Biedronka ogłosiła z samego rana. Takich cen mleka i mięsa dawno nie było
Mieszam z majonezem i zanurzam w nim schab. Wychodzi kruchy i soczysty
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy