Smakosze.pl Porady Sypnij po maślance i wymieszaj. W szklance będzie samo zdrowie
Fot. Shutterstock/NataliaPopova

Sypnij po maślance i wymieszaj. W szklance będzie samo zdrowie

7 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Maślanka jest nie tylko bardzo smacznym napojem, ale również ma właściwości prozdrowotne. Zatem posiadanie jej na co dzień w lodówce bardzo się opłaca, ze względu na to, że ma ona dużo zalet. Mianowicie jest to wspaniałe źródło witamin i minerałów. A może być jeszcze lepsza. Wystarczy jeden dodatkowy składnik.

Czym jest maślanka?

Maślanka to napój mleczny, który przechodzi przez proces fermentacji . Jest ona produktem lekkostrawnym, ma troszkę kwaśny smak, ale za to bardzo orzeźwiający, co czyni ją napojem idealnym na upalne dni, ale nie tylko. Warto wprowadzić ją do codziennej diety, ponieważ ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie , a do tego wyróżnia się swoim smakiem.

Ze względu na swoje działanie , maślanka jest szczególnie wskazana dla osób po pięćdziesiątym roku życia .

Przepyszna maślanka podana w wysokiej szklance
Fot. Shutterstock/Osana Kolakszian
Przejmujący widok Jakubiaka na wózku. „Już nóżki odmówiły posłuszeństwa"

Jakie właściwości ma maślanka?

Wartości odżywczych znajdujących się w maślance jest mnóstwo, dlatego też warto ją spożywać. Przede wszystkim ma do zaoferowania o wiele więcej niż zwykłe mleko . Na co może wpływać, jeśli chodzi o nasz organizm? Maślanka sprzyja zdrowemu działaniu flory bakteryjnej za sprawą dobroczynnych bakterii, które się w niej znajdują.

Ponadto jest bardzo skutecznym probiotykiem oraz jeśli będziemy ją pić regularnie, to obniżymy nasz poziom cholesterolu, co jest bardzo ważne w kwestii zdrowia.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Do tego jeszcze maślanka odkwasza i jest świetnym napojem dla osób po pięćdziesiątce. Dlaczego? Mianowicie ma ona działanie, które wpływa na procesy metaboliczne , pomaga skutecznie wchłaniać składniki odżywcze oraz wspomaga układ odpornościowy, dzięki czemu organizm łatwiej sobie radzi z różnego typu infekcjami.

Aby maślanka była jeszcze zdrowsza , można dodać do niej pewien składnik, który tylko wzmocni jej działanie.

Maślanka z cynamonem

Cynamon świetnie pasuje do maślanki . Nie tylko podkreśla jej smak, ale również wspomaga jej działanie prozdrowotne. W jaki sposób? Przede wszystkim taka mieszanka jest odpowiednia dla osób, które mają problem z wysokim stężeniem cukru we krwi. Warto ją również pić, jeśli chcemy zadbać o nasze mięśnie i stawy.

Cynamon w proszku i laski cynamonu
Fot. Canva/eyewave

Maślanka może mieć również pozytywny wpływ na proces odchudzania, ponieważ jest niskokaloryczna. W połączeniu z cynamonem napój ten ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe . Do tego wspomaga organizm w walce z problemami żołądkowymi.

Wystarczy do maślanki dodać pół łyżeczki cynamonu , a otrzymamy prawdziwą bombę witaminową.

Sprawdź przepis na kotlety mielone z gruszką . Zobacz, jak zrobić babkę wielkanocną z jabłkami .

Maślanka przelewana do szklanek
Fot. Canva/fascinadora
Pokrój kapustę czerwoną na plastry i wstaw do piekarnika. Ten przepis zasługuje na medal
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą 100 razy lepsze
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy