Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą 100 razy lepsze

Kotlety to w Polsce bardzo powszechne danie. Jest wiele sposobów na przygotowanie tej potrawy, sporo przepisów, które z pewnością zagwarantują niesamowity smak. W kuchni warto eksperymentować. Tradycyjne kotlety mielone są bardzo smaczne. Jednak z dodatkiem pewnego składnika zapewniają zupełnie inny, równie fantastyczny smak.
Dlaczego Polacy kochają kotlety?
Kotlety w wielu domach w naszym kraju co niedzielę znajdują swoje miejsce na obiadowym stole. Nie ma się co dziwić. Jest to wprost wspaniałe danie. Mamy między innymi schabowe, które wyróżniają się fantastycznym mięsem w postaci świeżego schabu, a także chrupiącą panierką o pięknym, złotym kolorze. Mielone natomiast są bardzo soczyste, a połączenie mięsa mielonego, bułki i przypraw to prawdziwa esencja smaku. W tym wszystkim zawsze towarzyszą im ziemniaki i ulubiona surówka.

Coraz bardziej popularne stają się eksperymenty w kuchni, przez co powstają przepisy również na inne kotlety. Między innymi warzywne, szwajcarskie czy z różnymi innymi dodatkami. Wróćmy jednak do mielonych. Mamy Wam do zaproponowania przepis na te kotlety, jednak z dodatkiem składnika, który podkreśli ich smak.

Kotlety mielone z gruszką
Kotlety mielone z gruszką to fantastyczne urozmaicenie tych tradycyjnych. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 150 g mięsa mielonego wieprzowego
- ⅓ papryki czerwonej
- 1 jajko kurze
- 1 gruszka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
Jak przygotować pyszne kotlety mielone z gruszką
Kotlety mielone z dodatkiem gruszki do fantastyczny pomysł na obiad, który z pewnością zrobi furorę wśród rodziny.
W pierwszej kolejności mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, tak samo ścieramy ser. Paprykę natomiast kroimy w drobną kostkę. Składniki przekładamy do miski z mięsem i wbijamy również jedno jajko.
Doprawiamy ulubionymi przyprawami, może to być np. majeranek i dodajemy dwie łyżki bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej.
Smażymy je na rozgrzanym oleju z dwóch stron na piękny złoty kolor.
Tak przygotowane kotlety mielone z gruszką podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis na pyszną babkę wielkanocną z jabłkami. Zobacz, jak zrobić smakowitą karkówkę.






































