Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Najlepsze, co możesz dodać do maślanki po 50-tce. Twój organizm ci podziękuje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.02.2025 21:00

Najlepsze, co możesz dodać do maślanki po 50-tce. Twój organizm ci podziękuje

maślanka
Fot. Canva/Fascinadora

Maślankę zimą pijamy głównie jako dodatek do obiadu, np. sadzonego jajka z ziemniakami, czy do prażuchów. Latem z kolei często przygotowujemy na niej owocowe koktajle. Maślanka z truskawkami w czerwcu smakuje wyśmienicie. Okazuje się jednak, że po produkt ten powinniśmy sięgać codziennie, szczególnie, jeśli ukończymy 50. rok życia.

Włącz maślankę do swojej diety

Maślanka, podobnie jak kefir, czy kwaśne mleko, ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Produkty te są o wiele lepsze niż jogurt naturalny, czy zwykłe mleko. Zawierają bowiem dobroczynne bakterie, które pomagają odbudować naturalną florę bakteryjną jelit.

O zaletach picia maślanki jakiś czas temu opowiadał dietetyk Bartek Kulczyński. Od lat prowadzi on swój kanał na YouTube, Dr Bartek Kulczyński. Kanał obserwuje już 1 milion osób z całej Polski. Dietetyk w ciekawy sposób opowiada o zdrowym odżywianiu, a także zwraca uwagę na błędy żywieniowe i groźne dla zdrowia produkty spożywcze.

Dietetyk omówił dokładnie, dlaczego warto włączyć na stałe maślankę do swojej diety, a także, co do niej dodać, by cieszyć się dobrym zdrowiem przez wiele lat. Po składnik ten szczególnie powinny sięgnąć osoby, które ukończyły 50. rok życia.

maślanka.jpg
Fot. Canva
Duża sieć otwiera nowe sklepy. Będą czynne w każdą niedzielę

Dlaczego warto pić maślankę?

- Maślanka to produkt, który nie zawiera zbyt wielu kalorii. (…) Jest to około 120 kalorii w jednej szklance - tłumaczy dietetyk.

Bartek Kulczyński wyjaśnia również, że maślanka zawiera wiele składników odżywczych. Mała ilość kalorii i związki te sprawiają, że warto sięgać po produkt, gdy jesteśmy na diecie.

- Maślanka jest źródłem pełnowartościowego białka. W jednej szklance znajdziemy około 8 g białka, które zawiera leucynę, czyli ważny aminokwas, który wspomaga wzrost i siłę mięśni - kontynuuje Kulczyński.

Dalsza część tekstu pod filmem

Bartek Kulczyński zaznaczył również, że maślanka to także bogate źródło wapnia. Wypicie jednej szklanki produktu pokrywa aż 25% naszego dziennego zapotrzebowania na ten cenny składnik, który jest budulcem kości.

W maślance znajdziemy również witaminy z grupy B, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

maślanka.jpg
Fot. Canva

Dodaj do maślanki, Twój organizm Ci podziękuje

Bartek Kulczyński zwraca szczególną uwagę na to, by osoby po 50. roku życia do maślanki dodawały cynamon.

- Maślanka bardzo dobrze komponuje się z tą przyprawą. Na jedną szklankę maślanki polecam dodać od ¼ do ½ łyżeczki cynamonu - mówi dietetyk.

Jak zaznacza Kulczyński, cynamon wzmacnia dobroczynne działanie maślanki. Dodatkowo obniża ilość złego cholesterolu we krwi. Przyprawa chroni nas więc przed miażdżycą i innymi chorobami układu sercowo- naczyniowego. 

Wypicie maślanki z cynamonem na czczo skutecznie obniża  również poziom cukru. Cynamon działa również przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i wzmacnia kondycję stawów.

Sprawdź również, kiedy najlepiej pić kawę, a także co warto wypić przed snem. Napar naturalnie wzmacnia odporność. 

cynamon.jpg
Fot. Canva