Szarlotka jeszcze nigdy nie była tak łatwa do zrobienia. Wszystko dzięki temu pysznemu, prostemu składnikowi
Teraz szarlotkę możesz zrobić łatwo jak nigdy dotąd. Wszystko dzięki pysznemu składnikowi, który przywoła smak dzieciństwa i wakacji u babci. Poświęć trochę czasu na przygotowanie tego specjału, a szarlotka zyska wyjątkowy smak. Schyłek lata to doskonały czas na przyrządzenie tego dodatku do szarlotki i innych deserów.
Szarlotka, czyli palce lizać
Szarlotkę bez wątpienia można zaliczyć do ciast, które uwielbiamy. Nie brakuje doskonałych przepisów na to pyszne ciasto. Receptury też są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jednak jeden składnik jest wręcz niezbędny w szarlotce. Chodzi oczywiście o jabłka.
Warto przyrządzić prażone jabłka, by w każdej chwili móc przyrządzić doskonałą szarlotkę. Ten smaczny składnik wykorzystasz też do zrobienia innych deserów. Polecamy przepis na prażone jabłka, które dodasz do szarlotki lub naleśników. Te przetwory ułatwią ci życie w kuchni.
Jak zrobić prażone jabłka?
Składniki:
- 4 kg jabłek
- 2 szklanki cukru
- cynamon
- sok z cytryny
- ½ szklanki wody
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka i dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny. Wszystko mieszamy i dusimy w garnku na małym ogniu przez 30 minut. Pamiętajmy o częstym mieszaniu.
Gdy owoce dają mało soku, to możemy dodać do nich trochę wody. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut. Gdy ostygną, to możemy schować w spiżarni lub piwnicy.
Prażone jabłka, czyli smak lata
Prażone jabłka są znakomitym dodatkiem do szarlotki, ale też będą pasować do biszkoptów, czy ciast drożdżowych. Możesz ten rarytas ze słoika wykorzystać jako dodatek do różnych deserów . Prażone jabłka urozmaicą smak naleśników i przywołają wspomnienia lata.
Przygotuj prażone jabłka na zimę i korzystaj z nich w swojej kuchni. Twoje dania zyskają wyjątkowy smak. Przygotowanie prażonych jabłek jest proste i poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator. Pisaliśmy o wykorzystaniu obierek z jabłek . Informowaliśmy, dlaczego warto jeść 1 jabłko dziennie.
Źródło: haps.pl