Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Co oznacza czerwona plamka w jajku? Większość osób podaje złą odpowiedź, prawda jest zupełnie inna

Co oznacza czerwona plamka w jajku? Większość osób podaje złą odpowiedź, prawda jest zupełnie inna

Plamka na jajku
canva/gyro

Czerwona plamka w jajku dla wielu osób jest sygnałem, by kurzy nabiał wyrzucić. To spory błąd, który może nas wiele kosztować. O czym świadczy niepokojące przebarwienie? Wyjaśniamy. 

Czerwona plamka w jajku nie jest groźna

Wyrzucasz jajko z czerwoną plamką? Niepotrzebnie. Choć wokół takiego wyglądu kurzego produktu narosło wiele mitów, jest on bezpieczny do spożycia. Jedyne, co może przeszkadzać to właśnie wygląd.

A przecież jeśli jajko ma trafić do jajecznicy czy ciasta, w końcowym daniu nie zauważymy tego drobnego „defektu”. Skąd on w ogóle się bierze? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Jajko w misce.jpg
canva/Yana Gayvoronskaya
Fajans z czasów PRL sprzedasz za krocie. W latach 90 każdy miał go w domu

Co oznacza czerwona plamka w jajku?

Wiele osób uważa, że osobliwy wygląd jajka świadczy o obecności kurzego zarodka. Jest to często powielany mit, który przyczynia się do marnowania żywności. Czerwona plamka przypomina kroplę krwi i tym właśnie jest.

Choć nie zabrzmi to smakowicie, to jest to skrzep krwi menstruacyjnej kury, która jajko zniosła. Jego obecność jest całkowicie naturalna i nie świadczy o tym, że zwierzę było chore. Nie ma więc powodu, by produktu o takim wyglądzie nie zjeść.

Po jajka warto sięgać

Dietetycy zalecają spożycie jaj. Dostarczają one m.in. witamin z grupy B, kwasu foliowego, fosforu czy żelaza. Obfitują też w korzystnie wpływającą na pracę mózgu cholinę oraz wspierającą układ nerwowy lecytynę.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na potrawy z jajkami. Z dietetycznego punktu widzenia najlepiej skusić się na wersję na miękko - żółtko jest bardzo zdrowe. Zjedzenie jajecznicy jednak nie będzie dużym błędem. Zwłaszcza gdy usmażymy ją bez tłuszczu.

Lekka jajecznica jest pyszna.jpg
canva/kabVisio

Źródło: kobieta.gazeta