Smakosze.pl Przepisy Szybkie danie z patelni - kiełbasa z cebulą w pikantnym sosie
canva/Svetlana Monyakova

Szybkie danie z patelni - kiełbasa z cebulą w pikantnym sosie

21 stycznia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Najlepsze są potrawy, które można szybko i łatwo przygotować. Dziś polecamy wam danie z patelni — jest to kiełbasa z cebulą w pikantnym sosie. Jeśli chcecie je zaserwować na obiad, podajcie z gotowanymi ziemniakami. Danie to sprawdzi się też na kolację, wtedy podajcie je z chlebem.

Kiełbasę jemy na kanapkach, gotujemy w wodzie, pieczemy na ognisku lub smażymy na patelni. Dziś zamienimy ją w prawdziwe danie z patelni. Nieodłączną jej towarzyszką jest cebula, która w połączeniu z pomidorami i przyprawami zamieni się w pikantny sos.

Danie z patelni — kiełbasa z cebulą w pikantnym sosie

Składniki:

  • 40 dag cienkiej kiełbasy

  • 3 cebule

  • 3 łyżki oleju

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka keczupu

  • ostra papryczka świeża lub suszona, ewentualnie chilli

  • kminek

  • pieprz, sól

Przygotowanie kiełbasy z patelni

Kiełbasę pokrój w grubsze plasterki, zrumień na patelni z olejem. Dodaj obrane i pokrojone w piórka cebule. Smaż całość, co jakiś czas mieszając, aż cebula delikatnie się zrumieni.

Wtedy na patelnię dodaj pomidory z puszki, musztardę i keczup. Całość wymieszaj, dodaj też trochę ostrej papryki, kminku i soli. Duś całość na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos.

Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Potrawę podawaj ze świeżym chlebem lub z gotowanymi ziemniakami.

Wskazówka: Zamiast pomidorów z puszki do kiełbasy możesz dodać przecier pomidorowy. Ostrą paprykę możesz zastąpić np. sosem tabasco.

Po więcej przepisów na szybkie potrawy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na makaron z kurczakiem , a także na kiełbasę z ziemniakami i kapustą .

krojenie cebuli
krojenie cebuli

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis autorski Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy