Smakosze.pl
mięso w mleku

canva/Slaviyanka

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

30 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Karkówka jest jedną z najbardziej lubianych części wieprzowego mięsa. Poprzerastana tłuszczem, doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania i duszenia. Przed przyrządzeniem warto ją zamarynować. Dziś powiemy wam, dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku. Choć ta marynata jest łagodna w smaku, mięso wychodzi doskonałe.

Marynaty do mięs zawierają zwykle kwaśny składnik. Może to być np. wino, trochę octu czy maślanka. Warto też użyć warzywa i przyprawy, które dodadzą pieczeni smaku i aromatu.

Projekt bez tytułu - 2022-01-22T162802.583

Cudowna klasztorna receptura na pierogi św.Jacka

CZYTAJ DALEJ

Oprócz klasyki, czyli soli i pieprzu, można sięgnąć po zioła, np. tymianek, rozmaryn, majeranek, a także przyprawy takie, jak ziele angielskie, goździki czy paprykę. Doskonałym dodatkiem jest też czosnek, cebula czy marchew.

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Niezależnie od tego, czy chcesz upiec karkówkę w kawałku, na grillu czy też usmażyć z niej kotlety, wcześniej warto zalać ją mlekiem. Dlaczego? Mleko sprawia, że mięso staje się miękkie, kruche i soczyste.

Poza tym znika z niego charakterystyczny zapach wieprzowiny. Mięso nabiera łagodniejszego smaku i doskonałego aromatu.

Do marynaty z mleka warto też dodać pokrojoną cebulę. Wzmocni ona działanie mleka, a jednocześnie nada mięsu ciekawego smaku.

Jak przygotować karkówkę?

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki

  • sól, pieprz

  • majeranek

  • mielona papryka

  • ok. 1 l mleka

  • 3 cebule

Przygotowanie karkówki

Mięso opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Umieść w żaroodpornym naczyniu.

Cebule obierz, pokój w piórka, obłóż nimi mięso. Zalej je mlekiem, tak by mięso było w nim zanurzone do połowy.

Mięso odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście godzin. W połowie marynowania obróć kawałek mięsa.

Karkówkę pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę przed pieczeniem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 2 godziny.

Jeśli szukasz innych przepisów na karkówkę, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika, a także przepis na karkówkę pieczoną z warzywami.

karkówka pieczona

karkówka pieczona

Źródło zdjęcia: canva/Azurita

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Slajd 1 z 6

Słynne kartacze z Podlasia

Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >