Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?
Karkówka jest jedną z najbardziej lubianych części wieprzowego mięsa. Poprzerastana tłuszczem, doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania i duszenia. Przed przyrządzeniem warto ją zamarynować. Dziś powiemy wam, dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku. Choć ta marynata jest łagodna w smaku, mięso wychodzi doskonałe.
Marynaty do mięs zawierają zwykle kwaśny składnik. Może to być np. wino, trochę octu czy maślanka. Warto też użyć warzywa i przyprawy, które dodadzą pieczeni smaku i aromatu.
Oprócz klasyki, czyli soli i pieprzu, można sięgnąć po zioła, np. tymianek, rozmaryn, majeranek, a także przyprawy takie, jak ziele angielskie, goździki czy paprykę. Doskonałym dodatkiem jest też czosnek, cebula czy marchew.
Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?
Niezależnie od tego, czy chcesz upiec karkówkę w kawałku, na grillu czy też usmażyć z niej kotlety, wcześniej warto zalać ją mlekiem. Dlaczego? Mleko sprawia, że mięso staje się miękkie, kruche i soczyste.
Poza tym znika z niego charakterystyczny zapach wieprzowiny. Mięso nabiera łagodniejszego smaku i doskonałego aromatu.
Do marynaty z mleka warto też dodać pokrojoną cebulę. Wzmocni ona działanie mleka, a jednocześnie nada mięsu ciekawego smaku.
Jak przygotować karkówkę?
Składniki:
ok. 1,5 kg karkówki
sól, pieprz
majeranek
mielona papryka
ok. 1 l mleka
3 cebule
Przygotowanie karkówki
Mięso opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Umieść w żaroodpornym naczyniu.
Cebule obierz, pokój w piórka, obłóż nimi mięso. Zalej je mlekiem, tak by mięso było w nim zanurzone do połowy.
Mięso odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście godzin. W połowie marynowania obróć kawałek mięsa.
Karkówkę pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę przed pieczeniem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 2 godziny.
Jeśli szukasz innych przepisów na karkówkę, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika, a także przepis na karkówkę pieczoną z warzywami.
Źródło zdjęcia: canva/Azurita
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se, gotujmy