Smakosze.pl
Szybkie placki ziemniaczane z blendera

canva/Wiktory

Szybkie placki ziemniaczane z blendera

23 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? W wyjątkowo prosty i szybki sposób, wystarczy, że mas zblender kielichowy i kilka minut, aby zrobić pyszne danie dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z blendera są chrupiące, smaczne i zrobisz je nawet w bardzo zabiegany dzień. Poznaj przepis na szybkie placki ziemniaczane z blendera.

Lubisz placki ziemniaczane, ale nie robisz ich za często ze względu na tarcie ziemniaków? Placki z blendera to więc przepis dla Ciebie. Masę ziemniaczaną przygotujesz w zaledwie kilka chwil, wystarczy, że zblendujesz ziemniaki, cebulę i czosnek, a następnie dodasz do nich jajko, mąkę i zioła.

Placki z blendera są zwarte, spójne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, są perfekcyjne. Do placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne, najlepiej typu C, ponieważ odmiana ta jest mączna i zawiera małą ilość wody, dzięki czemu masa ziemniaczana będzie gęsta i usmaży się doskonale.

Placki ziemniaczane podaj z sosem grzybowym, jogurtem lub śmietaną. Jeśli masz więcej czasu, ugotuj do nich aromatyczny gulasz mięsny z papryką. Tu poznasz przepis na gulasz wieprzowy, idealny do placków ziemniaczanych.

Szybkie placki ziemniaczane z blendera

Składniki na 3-4 porcje:

  • 500 g ziemniaków zeszłorocznych

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • jajko

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • pół łyżeczki suszonego majeranku

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

  • natka pietruszki lub szczypiorek do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z blendera?

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera wlej odrobinę wody, włóż część ziemniaków i zblenduj na gładką masę, przełóż ją do miski i zblenduj resztę ziemniaków, dodając do nich pokrojoną cebulę i czosnek.

Smażenie placków ziemniaczanych

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Do masy dodaj mąkę, jajko, suszony majeranek, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru, następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki i podaj.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

Czytaj więcej >
Zachwycające ogórki po kaszubsku

Przepisy

Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Sycąca na długie godziny zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Prosty pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
spaghetti bolognese

Przepisy

Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda

Czytaj więcej >