Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Ta bryła masła ma ponad 2000 lat. Cenny eksponat można podziwiać w muzeum
Fot. Facebook/Cavan County Museum

Ta bryła masła ma ponad 2000 lat. Cenny eksponat można podziwiać w muzeum

18 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W 2016 roku w Irlandii dokonano niezwykłego odkrycia. Dzisiaj można podziwiać je w muzeum. Jest zaskakujące, a w dodatku wciąż nadaje się do spożycia. O co dokładnie chodzi? Dowiesz się z dalszej części artykułu.

Niezwykłe odkrycie

W 2016 roku John Conway szukając torfu w pobliżu miasteczka Emlagh w Irlandii, odkrył coś naprawdę niezwykłego. Znalazca o swoim odkryciu poinformował pracowników Cavan County Museum .

Ci zabezpieczyli znalezisko i zabrali do laboratorium. Po zbadaniu okazało się, że odkryta przez Conwaya bryła ma ponad 2000 lat i jest masłem.

Pachnie jak masło. Pachniały moje ręce, zapach nosił się nawet w pokoju, gdzie dokonywaliśmy badań - mówiła dyrektorka muzeum Savina Donohoe.

kopanie torfu.jpg
Fot. Canva/Joaquin Corbalan
Kroję ziemniaki i wrzucam na patelnię z tymi dodatkami. Nie znam lepszego sposobu na kolację
Pijesz sporo kawy? Dodaj do niej trochę... soli. Efekt naprawdę cię zaskoczy

Termin ważności nie zawsze ma znaczenie

Kupowane obecnie masło nadaje się do spożycia nawet przez kilka miesięcy. Ważąca 10 kilogramów bryła masła nie ma terminu ważności. Pracownicy muzeum, którzy dokładnie zbadali masło, twierdzą, że wciąż nadaje się do spożycia.

Jest to możliwe tylko, dlatego że było odpowiednio przechowywane. Przed wiekami lodówki nie istniały, ale ludzie wiedzieli, że przechowywanie pożywienia w chłodnym miejscu przedłuża jego żywotność. To odkryte masło było przechowywane w torfie. Brak tlenu i niska temperatura sprawiła, że masło dotrwało do współczesnych czasów.

Muzeum z nietypowym eksponatem

Takie odkrycie nie było jednorazowym przypadkiem. Podobne bryły odkrywa się nie tylko w Irlandii, ale i w Szkocji. Odkryte w 2016 roku masło znajduje się w muzeum Cavan County. Przechowuje się je w pomieszczeniu o stałej i kontrolowanej temperaturze.

To odkrycie jest ważne dla historii Irlandii oraz dla lokalnego muzeum - powiedziała Donohoe, dyrektorka muzeum.

Dwa lata przed znalezieniem masła w Emlagh, odkryto masło, które miało mieć ponad 4000 lat. Spróbował go szef kuchni i właściciel restauracji z jedną gwiazdkę Michelin - Kevin Thornton. Smak bardzo go zachwycił.

Ten smak był niezwykły, czuło się go już nosem - powiedział po spróbowaniu masła Thornton.

Sprawdź przepis na szybkie ciasteczka oraz dowiedz się, co dodać do mielonych, aby były smaczniejsze .

współczesne masło.jpg
Fot. Canva/fortyforks
Moja babcia codziennie piła szklankę kefiru. Gdy zdradziła mi powód, sam zacząłem tak robić
Raz-dwa kroję paprykę i mieszam z ją z tymi dodatkami. Moja błyskawiczna surówka jest lepsza, niż w restauracji
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy