Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję ziemniaki i wrzucam na patelnię z tymi dodatkami. Nie znam lepszego sposobu na kolację
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.03.2024 19:38

Kroję ziemniaki i wrzucam na patelnię z tymi dodatkami. Nie znam lepszego sposobu na kolację

upieczone plastry ziemniaków
Fot. YouTube/CookMe - Polska

To najlepszy sposób na kolację. Wystarczy, że masz kilka ziemniaków oraz kilka dodatków. Danie właśnie przez użyte składniki jest niezwykle sycące. W dodatku z tym przepisem zrobisz je bardzo szybko.

Kolacja idealna istnieje

To fantastyczne danie z ziemniaków nada się idealnie na ciepłą kolację. Ostatnio robię je bardzo często, bo smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje. Co najważniejsze przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Wypróbuj ten przepis na dzisiejszą kolację, a nie zawiedziesz się. Smak dania na pewno ci się spodoba. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i dowiedz się, jak je zrobić. Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz w dalszej części tekstu. 

obrane ziemnaiki.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk
Moja babcia codziennie piła szklankę kefiru. Gdy zdradziła mi powód, sam zacząłem tak robić

Co będziesz potrzebować?

Oprócz wspomnianych ziemniaków będziesz potrzebowała kilka składników z listy poniżej. Jest ich niewiele, przez co zrobisz to danie bardzo tanio. Spójrz na listę i sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne produkty. 

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • 30 g masła
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Przepis na danie

Ziemniaki obierz i umyj. Następnie pokrój je w plastry o grubości około 5 milimetrów. Plastry przełóż do miski. Zalej zimną wodą i wypłucz. Obraną cebulę pokrój w cienkie krążki. 

Ser w kostce zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni rozpuść masło. Kiedy będzie płynne, na patelni ułóż plastry ziemniaka, jak na zdjęciu poniżej. Posyp je pieprzem, solą oraz mieloną papryką. Na wierzch połóż krążki cebuli i przysyp je serem. 

Przykryj je kolejną warstwą ziemniaków. Je posyp serem i cebulą. Smaż pod przykryciem przez 10 minut. Danie będzie gotowe, kiedy ziemniaki zmiękną, a ser lekko się przyrumieni. Sprawdź przepis na surówkę z papryki oraz poznaj przepis na niezwykłe ciasto

ziemniaki na kolację.jpg
Fot. YouTube/CookMe - Polska