Smakosze.pl Przepisy Ta lekka zupa zasmakuje każdemu. Przepis od Strzelczyka to prawdziwa rewelacja
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Ta lekka zupa zasmakuje każdemu. Przepis od Strzelczyka to prawdziwa rewelacja

6 kwietnia 2024

Zupa syci, rozgrzewa i smakuje. Ta z przepisu Tomasza Strzelczyka jest idealną propozycją na wiosenny obiad. Lekka zupa pełna mięsa, warzyw i kaszy sprawi, że będziesz syty. Taki posiłek zjesz z przyjemnością.

Zjedz zupę z przepisu Tomasza Strzelczyka

Zupy są ważnym elementem naszej diety. Sycą, dostarczają energii i rozgrzewają. W lekkiej zupie, którą gotuje Tomasz Strzelczyk, znajdziesz mięso, rozmaite warzywa i kaszę pęczak . Do tego czosnek i przyprawy, które podkręcają smak znakomitego posiłku.

Polecamy przepis od znanego kucharza, dzięki któremu ugotujecie pyszną i wiosenną zupę. Będzie każdemu smakować na obiad i dokładki staną się koniecznością . Przepis Tomasza Strzelczyka na tę apetyczną zupę możesz zobaczyć na kanale YouTube kucharza. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

zupa
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Ta surówka jest 100 razy lepsza niż z restauracji. Ideał do schabowych

Jak ugotować zupę z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka kawałek selera
  • 2 cebule
  • ½ włoskiej kapusty
  • 5 ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g kaszy pęczak
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Gotowanie zupy zacznij od zrobienia warzywnego wywaru. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę pokrój. Czosnek rozgnieć i warzywa przełóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wywar gotuj około 20 minut. Następnie pokrój cebulę, rozgrzej patelnię i wlej olej.

Wrzuć mięso mielone i lekko podsmaż. Gdy mięso odparuje, dodaj posiekaną cebulę, startą marchewkę, pokrojoną paprykę i połowę posiekanej kapusty . Wszystko podsmażaj przez kilka minut. W tym czasie pokrój ziemniaki w kostkę. Z garnka wyjmij warzywa i do wywaru dołóż ziemniaki.

Lekka zupa pełna smaku na wiosnę

Do garnka wsyp kaszę pęczak i dodaj warzywa z patelni. Wlej kilka łyżek wywaru na patelnię i zawartość wlej do garnka . Gotuj na małym ogniu około 30 minut. Następnie dołóż natkę pietruszki i posiekany koperek.

Zupa jest już gotowa do podania. Pyszna, zdrowa i pożywna będzie smakować każdemu. Ugotuj ją z tego przepisu i ciesz się znakomitym smakiem. Podawaliśmy znakomity patent na mrożenie boczku. Podawaliśmy też przepis na lekką i zdrową zupę ogórkową.

zupa
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Kładę filet z kurczaka na kapuście. Taki obiad podaję nawet na wielkie okazje
Ogórki kiszone już nigdy nie wyjadą puste w środku. Wszystko przez ten trick
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy