Ta marynowana cukinia to prawdziwy hit sezonu. Sekret smaku tkwi w zalewie
Cukinia doskonale nadaje się do marynowania. Dzięki temu przepisowi przyrządzam cukinię w zalewie octowej z curry. Smakuje tak, że każdy, kto jej spróbuje, prosi o ten przepis.
Cukinia, która kusi smakiem
Cukinia często gości w mojej kuchni. Przyrządzam z niej surówki, dodaję do kotletów mielonych i zapiekanek . Dani wychodzą pełne smaku i cieszą się dużym powodzeniem. Jednak prawdziwym hitem jest cukinia w zalewie octowej z curry.
Pyszna i o wyrazistym smaku jest świetnym uzupełnieniem dań przez cały rok. Marynowaną cukinię robię z dodatkiem papryki. Tajemnicą smaku tych przetworów jest zalewa . Przyrządzam ją z octu, curry, cukru i gorczycy. Podobny przepis znajdziesz też na kanale YouTube Mistrz Fartucha. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić cukinię w zalewie octowej z curry?
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia papryka
Składniki na zalewę:
- 2 szklanki wody
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka soli
- opakowanie curry
Przygotowanie marynowanej cukinii zacznij od zrobienia zalewy . Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, opakowanie curry i wlej ocet . Wsyp też gorczycę, sól i wymieszaj. Doprowadź zalewę do wrzenia.
Teraz zajmij się cukinią. Obetnij końce, rozkrój warzywo i usuń gniazda nasienne. Następnie cukinie podziel na mniejsze kawałki i pokrój w słupki. Czerwoną paprykę pokrój w paski. Teraz do słoików włóż cukinię, paprykę i zalej marynatą.
Marynowana cukinia smakuje caly rok
Słoiki zakręć i włóż do garnka wyłożonego ściereczką. Zalej wodą i pasteryzuj 8 minut od momentu zagotowania się wody . Cukinia w zalewie octowej z curry wychodzi pysznie. Ma wyrazisty smak i dość pikantny smak.
Pasuje do surówek i jako dodatek do dań obiadowych. Taką cukinię zrobisz w prosty sposób i zjesz z apetytem. Będzie doskonałą przez cały rok . Pisaliśmy o tym, jak przechowywać wiśnie bez dodatku cukru. Podawaliśmy przepis na ogórki na zimę z ananasem.