Ten sposób na przechowywanie wiśni mam po mojej babci. Do owoców nie dodaję ani grama cukru
Sezon na wiśnie jeszcze trwa. To dobry moment, aby dowiedzieć się, jak zachować smak owoców na dłużej. Sposób jest łatwy i co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a już nigdy nie przechowasz ich inaczej.
Zatrzymaj wiśnie na dłużej
Wiśnie są przez wszystkich uwielbianym owocem, z którego można przygotować naprawdę wiele. Można zrobić z nich pyszne ciasta, a nawet kompot, soki, czy nalewki. Niestety sezon na ten owoc trwa bardzo krótko, co tylko przez kilka letnich miesięcy.
Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu zachowasz świeżość oraz smak wiśni na dłużej. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu. Pamiętaj, że cukier okaże się zbędnym dodatkiem.
Ta ryba jest tańsza i zdrowsza, niż dorsz. Niestety Polacy wciąż ją pomijająCukier jest zbędny
Większość wiśnie przechowuje z dodatkiem cukru lub w zamrażalniku. Mało kto jednak wie, że istnieje o wiele lepszy sposób. Wystarczy, że masz duże słoiki oraz zagotowaną wodę. Dokładną instrukcję poznasz w dalszej części artykułu. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału УХ ТЫ,КУХНЯ, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- wiśnie
- 5 dużych słoików
- 2,5 l wody
Jak przechowywać wiśnie?
Umyte i osuszone wiśnie przełóż do dużych słoików. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie zalej nią owoce umieszczone w naczyniach. Szczelnie je zakręć, a następnie przykryj grubym kocem. Przechowuj je pod nim przez 20-30 minut.
Po tym czasie odcedź owoce, zlewając wodę do garnka. Zagotuj ją. W międzyczasie do każdego słoika dodaj ½ łyżeczki kwasku cytrynowego.
Zagotowaną gorącą wodą zalej owoce. Szczelnie zakręć słoiki, odwód je do góry dnem. Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu, a wytrzymają do zimy. Sprawdź przepis na zaskakujący obiad oraz dowiedz się, na co zwracać uwagę przy zakupie miodu.