Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obtocz w panierce i wrzuć na patelnię. Kotlety rzymskie podaję na obiad co piątek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.07.2024 07:00

Obtocz w panierce i wrzuć na patelnię. Kotlety rzymskie podaję na obiad co piątek

kotlet rzymski
Fot. YouTube/RBBrecipes

Próbowałeś kotleta rzymskiego? Jeśli jeszcze nie, to polecam to znakomite danie. Dosłownie rozpływa się w ustach i zaskakuje smakiem. Zjedzą go nawet wegetarianie. Kotlet rzymski jest najlepszy na piątkowy obiad. 

Kotlet rzymski, czyli prosty i pyszny

Do przyrządzenie kotleta rzymskiego nie potrzebujesz mięsa. Przyda się za to twardy ser żółty, jajka i jeszcze kilka składników. To znakomite danie, które kusi ciągnącym się serem, możesz podać z sosem tatarskim. Zrobisz go z majonezu, ogórków kiszonych i kaparów.

Takie danie będzie idealne na piątek, bo nie zawiera mięsa. Skorzystaj z tego przepisu, bo zapewnia smaczny efekt na talerzu. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Przepisy bez mówienia. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

kotlet rzymski
Fot. YouTube/RBBrecipes
Żadne cytryny, żadne ogórki. Najlepszą lemoniadę zrobisz z tych owoców

Jak zrobić kotlety rzymskie z sosem tatarskim?

Składniki na kotlety rzymskie:

  • ¼ kg twardego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • sól

Składniki na sos tatarski:

  • 300 g majonezu
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie kotletów rzymskich zacznij od pokrojenia sera żółtego w dość grube plastry. Przekrój je po przekątnej i odłóż tak przygotowane trójkąty sera. Teraz zajmij się przyrządzeniem sosu tatarskiego. Posiekaj cebulę i szczypiorek.  Pokrój też kapary i ogórki kiszone.

 Pokrojone warzywa przełóż do miski. Dołóż majonez, musztardę i wlej sok z cytryny. Wsyp sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj panierkę do sera. Do miski wbij jajka, wsyp sól i roztrzep składniki. Na jeden talerz wsyp mąkę, a na drugi bułkę tartą. 

Kotlety rzymskie będą smakowały w piątek

Ser żółty zanurz w roztrzepanym jajku, potem w mące i bułce tartej. Kotlety rzymskie smaż na gorącym oleju. Powinny uzyskać rumiany kolor. Danie podawaj z przyrządzonym sosem tatarskim. Kotlety rzymskie są bardzo smaczne, a sos doskonale do nich pasuje. 

Taki obiad, który nie zawiera mięsa, chętnie zje niejeden smakosz. Warto wspomnieć, że danie oprócz smaku dostarczy nam niezłą porcję kalorii. Kotlety można podać z ulubioną surówką. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić zapiekankę gyros. Informowaliśmy o wyjątkowym sklepie Dino, który otwarto jako pierwszy w Polsce. 

kotlet rzymski
Fot. YouTube/RBBrecipes