Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki na zimę z ananasem biją je na głowę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.07.2024 13:39

Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki na zimę z ananasem biją je na głowę

ogórki w słoiku
fot. Canva

Oto przepis na przetwory z nietypowym dodatkiem. Ananas zawekowany na zimę razem z ogórkami pokaże swoje całkiem nowe oblicze. Wpłynie też na smak ogórków, dając w efekcie bardzo ciekawe zestawienie.

Ogórki z ananasem

W domowych zeszycikach kucharskich Polek i Polaków znajdują się czasem przepisy, które na pierwszy rzut oka wyglądają na całkiem zwariowane. Szybko jednak okazuje się, że w tym szaleństwie jest metoda. 

Ananas to owoc o nietypowym smaku. Smak ten sprawia, że sprawdza się on w wielu niecodziennych zestawieniach. Soczysty, słodko-kwaśny i szczypiący na języku, ananas doskonale sprawdza się w wytrawnych zestawieniach. Warto zaprosić go, by nadał smaku ogórkom kiszonym.

ogórki w słoikach
fot. Canva
Czynny 24/7 i bez żadnych kolejek. Pierwszy taki sklep Dino w Polsce

Eksperyment z ananasem w ogórkach

Do zalet tego przepisu należy to, że można wypróbować go ostrożnie. W jednym roku dodamy plastry ananasa do dwóch-trzech słoików, na próbę. Szybko jednak z pewnością okaże się, że jest ich za mało i w kolejnych latach więcej ogórkowych weków będzie zawierało właśnie ananasa.

Składniki

  • 3 kg ogórków
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 3 cebule
  • 150 ml octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 40 g soli

Przetwory na zimę

Ogórki i ananasa kroimy według uznania: np. plastry owocu przekrawamy na połowę, a ogórki – wzdłuż na ćwiartki. Można też pokroić je w plasterki, a ananasa w kostkę. Cebulę kroimy w grubsze plastry. 

Całość umieszczamy w jednym naczyniu. Do syropu z ananasa dodajemy cukier i sól. Wszystko mieszamy z octem. Tak powstałą zalewą wypełniamy naczynie i odstawiamy na noc.

Następnego dnia dokładnie układamy składniki w wyparzonych słoikach. Zalewamy marynatą. Słoiki układamy w garnku wyściełanym ściereczką, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 10 minut. Wyjęte słoiki ustawiamy do góry dnem na blacie i czekamy na pełne schłodzenie. Następnie odstawiamy do spiżarni.

Wypróbuj też przepisy na pyszną sałatkę z ogórków i pierogi z farszem z nietypowego mięsa.

ananas z puszki
fot. Canva