Smakosze.pl Przepisy Ta obiadowa sałatka na zimę od Strzelczyka jest hitem w moim domu. Robię więcej niż jedną partię
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Ta obiadowa sałatka na zimę od Strzelczyka jest hitem w moim domu. Robię więcej niż jedną partię

14 lipca 2024

Wekowanie na zimę wielowarzywnych sałatek to dobrze znany, ale nie dość często stosowany sposób ułatwiania sobie życia i czynienia go bardziej smacznym. Tomasz Strzelczyk zaprezentował jeden z takich domowych przetworów. Dzięki niemu zimowy posiłek przywoła smakiem upalne lato.

Wekowana sałatka jarzynowa

My, Polacy, uwielbiamy wszelkiego rodzaju sałatki, sałateczki, słoiczki… – mówi Tomasz Strzelczyk i trudno się z nim nie zgodzić.

Sam fakt, że używamy wymiennie dwóch słów – sałatka i surówka – pokazuje, jak niezwykły mamy do nich stosunek. Strzelczyk pokazał więc przepis, dzięki któremu pożywne, pyszne, zdrowe i tanie sałatki można jeść nawet zimą.

Nie wahajmy się więc rozszerzać asortymentu naszych przetworów . Choć dziś wiele warzyw dostępne jest w sklepach przez cały rok, to właśnie te pakowane w słoiki w szczycie sezonu oferują najwięcej smaku i wartości odżywczych, a do tego najmniejszym finansowym kosztem.

krojenie pomidorów
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Pokazała jak usunąć wszystkie pestki z arbuza. To prostsze niż może się wydawać

Sałatka Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk zaprezentował sałatkę na bazie buraków, ale z wieloma innymi gatunkami warzyw i passatą pomidorową. Warto nie tylko skorzystać z tego przepisu , lecz także zainspirować się nim przy tworzeniu własnych kompozycji. Wypełniona latem spiżarnia z przetworami to gwarancja różnorodności na zimowym stole.

Składniki

  • 1,2 kg buraków
  • 0,8 kg marchewki
  • 0,7 l passaty pomidorowej
  • 0,8 kg cebuli
  • 2 papryki
  • 3 duże pomidory
  • Opcjonalnie: 1 papryka chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 60 ml octu
  • 2 łyżki soli
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki słodkiej papryki

Przetwory na zimę – sałatka

Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy do garnka lub dużego rondla. Zapalamy gaz ( bez tłuszczu !) i dusimy, aż cebula będzie puszczała sok. W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych okach obrane buraki .

Warzywa dodajemy do cebuli i dusimy. W tym czasie ścieramy dodatkowo obraną marchewkę . Dodajemy ją do garnka i dokładnie mieszamy. Warzywa dusimy do miękkości. Dodajemy pomidory i paprykę pokrojone w drobną kostkę, a także posiekane chili i czosnek. Całość dokładnie dusimy, by warzywa na pewno nie były surowe – inaczej będą kisnąć w słoikach.

Po kilku minutach duszenia wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier, sól, paprykę. Dodajemy liście laurowe, zalewamy passatą pomidorową i dokładnie mieszamy. Od tego momentu dusimy jeszcze przez ok. 20 minut.

Sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików z dobrze dopasowanymi zakrętkami. Upewniamy się, że brzegi słoików są czyste, zakręcamy i ustawiamy do przestudzenia dnem do góry . Kiedy słoiki będą przestudzone, a wieczka wklęsłe, słoiki są gotowe, by trafić do spiżarni i czekać na zimę.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłe pierogi z mięsem i pyszną sałatkę z ogórków .

duszenie warzyw
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Chrzan i koper to nie wszystko. Dodaj do ogórków kiszonych, a będą jeszcze smaczniejsze
Moja mama piecze wyśmienite ciasto z owocami. Sekretem jest nietypowa kruszonka
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy