Smakosze.pl Przepisy Ta rolada co roku robi furorę na święta. Farsz to mistrzostwo świata
Fot. YouTube/ZDROWE i SMACZNE przepisy

Ta rolada co roku robi furorę na święta. Farsz to mistrzostwo świata

12 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Obiad na święta nie musi być nudny. Zamiast odgrzewać karpia i uszka, podaj roladę, która zachwyci całą rodzinę. Jej przygotowanie jest łatwe, szybkie, więc nie musisz się martwić, że wśród świątecznych obowiązków i zawirowań nie zdążysz jej zrobić. Poznaj przepis, a przekonasz się, że warto zrobić właśnie to danie.

Zupełnie inny obiad na święta

Z obiadem podczas świąt zawsze jest niemały problem. Z jednej strony, powinno podać się to, co zostało z Wigilii, bo w ten sposób nic by się nie zmarnowało. Z drugiej jednak strony, po maratonie świątecznych dań każdy ma ochotę na zupełnie inne danie. Dlatego polecamy się z naszym przepisem, z którym w łatwy sposób przygotujesz doskonałe danie na obiad na święta.

Przygotowana według niego rolada jest na tyle smaczna, że podpasuje każdemu. Zadowolone z niej będą również gospodynie, bo przygotowanie dania jest proste i niezbyt czasochłonne. Na twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał, tylko zawczasu poznał przepis i podał właśnie taki rarytas.

składniki rolada.jpg
Fot. YouTube/ZDROWE i SMACZNE przepisy
To ostatnia szansa na zrobienie zakupów. Tak będą otwarte sklepy przed świętami

Mięso mielone i pozostałe składniki

Jednym z najważniejszych składników rolady jest mięso mielone. Oprócz niego potrzebne będą również produkty na farsz. Wśród znajduje się zarówno szpinak, pieczarki, jak i inne dodatki. Jest ich całkiem sporo, ale to właśnie dzięki nim rolada będzie smakowała tak dobrze, dlatego żadnego z nich nie można pomijać. Aby żaden produkt nie umknął ci podczas zakupów, przygotowaliśmy listę ze wszystkimi składnikami. Znajdziesz ją poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału ZDROWE i SMACZNE przepisy, który znajdziesz na platformie YouTube.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 500 g pieczarek
  • 100 g mozzarelli
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • olej
  • pieprz
  • sól

Rolada na obiad na święta – przepis

Do miski przełóż mięso i wbij jajka . Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Wsyp ją do miski razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Natkę pietruszki dokładnie umyj, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników . Całość przypraw pieprzem, solą oraz mieloną papryką. Wymieszaj na jednolitą masę.

Liście szpinaku umyj i drobno posiekaj . Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim szpinak. Na drugiej patelni podsmaż oczyszczone i pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki. Pod koniec smażenia przypraw je solą oraz pieprzem i wymieszaj .

Na blaszce z piekarnika rozłóż papier do pieczenia . Ułóż na nim mięso i uformuj z niego równy, prostokątny placek. Następnie po powierzchni rozłóż szpinak i pieczarki. Składniki przykryj startą na dużych oczkach tarki mozzarellą. Z pomocą papieru do pieczenia zawiń składniki w rulon .

Roladę ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową . W mniejszej misce wymieszaj sos sojowy, z koncentratem pomidorowym, musztardą i miodem. Powstałą marynatą posmaruj wierzch rolady i zawiń ją w rulon . Piecz ją w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60-80 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami .

Sprawdź także przepis na obiad z kapusty oraz dowiedz się, co podczas choroby jest najgorsze dla znanego kucharza .

rolad a.jpg
Fot. YouTube/ZDROWE i SMACZNE przepisy
Śledzie w takim wydaniu podaję na Wigilię co rok. Zawsze znikają ze stołu do ostatniego kęsa
Wyjmij z szafki kuchennej i użyj w łazience. Sprzątanie przed świętami nigdy nie było prostsze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy