Ta rolada co roku robi furorę na święta. Farsz to mistrzostwo świata
Obiad na święta nie musi być nudny. Zamiast odgrzewać karpia i uszka, podaj roladę, która zachwyci całą rodzinę. Jej przygotowanie jest łatwe, szybkie, więc nie musisz się martwić, że wśród świątecznych obowiązków i zawirowań nie zdążysz jej zrobić. Poznaj przepis, a przekonasz się, że warto zrobić właśnie to danie.
Zupełnie inny obiad na święta
Z obiadem podczas świąt zawsze jest niemały problem. Z jednej strony, powinno podać się to, co zostało z Wigilii, bo w ten sposób nic by się nie zmarnowało. Z drugiej jednak strony, po maratonie świątecznych dań każdy ma ochotę na zupełnie inne danie. Dlatego polecamy się z naszym przepisem, z którym w łatwy sposób przygotujesz doskonałe danie na obiad na święta.
Przygotowana według niego rolada jest na tyle smaczna, że podpasuje każdemu. Zadowolone z niej będą również gospodynie, bo przygotowanie dania jest proste i niezbyt czasochłonne. Na twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał, tylko zawczasu poznał przepis i podał właśnie taki rarytas.
Mięso mielone i pozostałe składniki
Jednym z najważniejszych składników rolady jest mięso mielone. Oprócz niego potrzebne będą również produkty na farsz. Wśród znajduje się zarówno szpinak, pieczarki, jak i inne dodatki. Jest ich całkiem sporo, ale to właśnie dzięki nim rolada będzie smakowała tak dobrze, dlatego żadnego z nich nie można pomijać. Aby żaden produkt nie umknął ci podczas zakupów, przygotowaliśmy listę ze wszystkimi składnikami. Znajdziesz ją poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału ZDROWE i SMACZNE przepisy, który znajdziesz na platformie YouTube.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 500 g świeżego szpinaku
- 500 g pieczarek
- 100 g mozzarelli
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- olej
- pieprz
- sól
Rolada na obiad na święta – przepis
Do miski przełóż mięso i wbij jajka . Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Wsyp ją do miski razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Natkę pietruszki dokładnie umyj, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników . Całość przypraw pieprzem, solą oraz mieloną papryką. Wymieszaj na jednolitą masę.
Liście szpinaku umyj i drobno posiekaj . Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim szpinak. Na drugiej patelni podsmaż oczyszczone i pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki. Pod koniec smażenia przypraw je solą oraz pieprzem i wymieszaj .
Na blaszce z piekarnika rozłóż papier do pieczenia . Ułóż na nim mięso i uformuj z niego równy, prostokątny placek. Następnie po powierzchni rozłóż szpinak i pieczarki. Składniki przykryj startą na dużych oczkach tarki mozzarellą. Z pomocą papieru do pieczenia zawiń składniki w rulon .
Roladę ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową . W mniejszej misce wymieszaj sos sojowy, z koncentratem pomidorowym, musztardą i miodem. Powstałą marynatą posmaruj wierzch rolady i zawiń ją w rulon . Piecz ją w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60-80 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami .
Sprawdź także przepis na obiad z kapusty oraz dowiedz się, co podczas choroby jest najgorsze dla znanego kucharza .