Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Śledzie w takim wydaniu podaję na Wigilię co rok. Zawsze znikają ze stołu do ostatniego kęsa
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.12.2024 11:05

Śledzie w takim wydaniu podaję na Wigilię co rok. Zawsze znikają ze stołu do ostatniego kęsa

rolada śledziowa
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Chcesz zaskoczyć rodzinę na święta? Podam im śledzie w nietypowy sposób. Zamiast kroić w kawałki i zalewać sosem, zawiń uwielbianą rybę w smaczną roladę. Zachwyci nie tylko wyglądem.

Śledzie na święta inaczej, niż zwykle

Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez śledzia. Płaty ryby podawane są na rozmaite sposoby. Ja proponuję w tym roku podać coś zupełnie innego. W moim domu to rok po roku hit.

Na roladę ze śledzi rodzina czeka cały rok. Poza klasyczną rybą znajduje się w potrawie także świąteczny burak Jak w pyszny sposób połączyć te dwa produkty? Wszystko zdradzam w poniższym przepisie.

burak.jpg
Fot. Canva
Wyjmij z szafki kuchennej i użyj w łazience. Sprzątanie przed świętami nigdy nie było prostsze

Zaskakujący sposób na świąteczne śledzie

Swoje śledzie podaję w formie wytrawnej rolady. Przepis znalazłam na kanale Swojskie jedzonko w serwisie YouTube, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia. Już od pierwszego kęsa wiedziałam, że to strzał w dziesiątkę i od tego czasu podaję śledzie w ten sposób co roku. Poniżej podaję składniki oraz sposób wykonania.

Składniki na ciasto:

  • 1 ugotowany burak
  • 1 surowe jajko (oddzielnie żółtko i białko)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 spore szczypty soli

Składniki na farsz:

  • 6-5 płatów śledziowych marynowanych z cebulką (+2-3 łyżki cebulki)
  • 2 ogórki kiszone
  • 300 g serka śmietankowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na roladę ze śledzi krok po kroku

Zacznij od przygotowania ciasta na roladę ze śledziami. W tym celu ugotowanego i obranego buraka rozdrobnij w blenderze lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do niego surowe żółtko, mleko, sól, pieprz oraz olej. Zmiksuj wszystko razem.

Do masy dodaj 130 g mąki (niepełna szklanka). Jeszcze raz wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj pianę ubitą z odłożonego białka jajka z dodatkiem odrobiny soli. Delikatnie wymieszaj, wyłóż masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 15-20 minut.

Po upieczeniu wyjmij buraczkowy biszkopt z formy. Przełóż go na czystą ściereczkę i usuń papier do pieczenia. Zawiń w rulon i pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotuj farsz ze śledzi. Do miski przełóż serek śmietankowy. Dodaj posiekany szczypiorek, marynowaną cebulkę i posiekane ogórki. Dopraw solą, pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj.

Filety ze śledzi przekrój wzdłuż na cieńsze kawałki. Rozwiń ostygnięte ciasto buraczkowe. Ciasto posmaruj równomiernie serkiem. Na serek wyłóż śledzie.

Roladę ostrożnie zwiń. Przełóż ją na folię aluminiową i szczelnie zawiń. Odłóż do lodówki na kilka godzin, aby stężała, a smaki dobrze się połączyły. Po upływie tego czasu krój na plastry i podawaj na półmisku.

Sprawdź nasz sposób na idealny barszcz czerwony oraz poznaj przepis na wybitnego karpia bez panierki.

krojenie śledzi.jpg
Fot. Canva