Pokrój kapustę na plastry i ułóż mięso mielone. Przy tym gołąbki mogą się schować
Zapomnij o tradycyjnych gołąbkach. Z przepisem Anny Zyśk z kapusty i mielonego mięsa przygotujesz jeszcze smaczniejsze danie, które zachwyci całą rodzinę. Przygotowanie jest łatwe i warto poświęcić na nie chwilę.
Anna Zyśk z kapusty i mięsa robi inne danie
Kiedy mówimy o daniu z kapusty i mięsa, na myśl od razu przychodzą gołąbki. Takie skojarzenie nie jest niczym dziwnym, bo to jedno z naszych najsmaczniejszych dań, które uwielbia każdy. Anna Zyśk, prowadząca w mediach społecznościowych konto jedz.pysznie pokazała przepis na jeszcze lepsze danie z tych samych składników.
Warto go spróbować ze względu na wyborny smak i ciekawy sposób podania. Przygotowanie jest banalne, o czym przekonasz się, sprawdzając przepis umieszczony poniżej.
Jakubiak w gorzkich słowach o leczeniu w Izraelu. Tę jedną rzecz znosi wyjątkowo źleMięso i kapusta to nie wszystko
W przygotowaniu tego dania podobnie, jak w przypadku gołąbków, kluczowe są dwa składniki. Jest to wspominana już kapusta oraz mielone mięso. Oprócz nich niezbędne są także produkty na sos oraz składniki, dzięki którym całość nabierze odpowiedniego smaku. Jest ich kilka, ale nie kosztują zbyt wiele, więc to także sposób na tani obiad. Sprawdź listę poniżej, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa
- 1 główka kapusty
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- mielona słodka papryka
- 1 pęczek szczypioru
- 200 g śmietany 18%
- 1 pęczek koperku
- 1 czerwona cebula
- pieprz
- sól
Mięso na kapuście – przepis
Krok 1. Szczypior i koperek dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj.
Krok 2. Kapustę oczyść i pokrój w grube plastry.
Krok 3. Do miski przełóż mielone mięso i wsyp posiekany szczypior. Dodaj także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieloną paprykę, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Wymieszaj składniki.
Krok 4. Do mniejszej miski przełóż śmietanę i dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, koperek oraz sól i pieprz. Wymieszaj na jednolity sos.
Krok 5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej plastry kapusty, a na warzywie ułóż plastry cebuli oraz porcje mięs. Całość polej sosem przygotowanym ze śmietany.
Krok 6. Danie zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut. Gotowe podawaj na obiad.