Smakosze.pl Przepisy Ta sałatka bije na głowę nawet jarzynową. W tym roku podam ją na Wielkanoc
youtube.com/gotujzkarolem

Ta sałatka bije na głowę nawet jarzynową. W tym roku podam ją na Wielkanoc

16 marca 2024

Ta niezwykle prosta w przygotowaniu sałatka jest świetnym zamiennikiem dla tradycyjnej jarzynowej. Opiera się na dobrze nam znanym połączeniu smaków, a jej efekt jest niezwykle pyszny. Warto przełamać rutynę świątecznych sałatek i zaproponować taką mieszankę warzyw.

Sałatka z selerem

Sałatka opiera się o kontrast dwóch smaków: lekko pikantnego i słonawego konserwowego selera i słodko-kwaśnego jabłka. Jej szybka wersja to połączenie kilku składników, w tym selera ze słoika . Można jednak zrobić własnego konserwowego selera, który, być może, okaże się smaczniejszy niż kupny.

Selera należy pokroić julienne, czyli w cienkie plasterki, a następnie w poprzek w drobne słupki. Następnie zalewamy go szklanką wody z miarką octu jabłkowego lub soku z cytryny, łyżeczką cukru i łyżeczką soli i gotujemy przez 4-5 minut. Po wystudzeniu można odcedzić selera i użyć w sałatce.

dressing do sałatki
youtube.com/gotujzkarolem
Robisz tak z makaronem po ugotowaniu? To poważny błąd, przez niego będzie do niczego
Sprzedaj 1 kryształ i zarób 8 400 zł. Przedmioty z PRL są warte fortunę

Sałatka warzywna

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Gotuj z Karolem. Zachęcamy do odchudzenia przepisu o majonez – często w jego roli doskonale sprawdza się jogurt grecki . W wersji Karola sos zawiera dwie łyżki majonezu na łyżkę jogurtu.

Składniki

  • 4 jajka
  • 180 g selera konserwowego, najlepiej domowego, na occie jabłkowym
  • 1 twarde jabłko, np. szampion czy szara reneta
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (część można zamienić na majonez)
  • 2 łyżeczki słodkiego chrzanu
  • Pieprz, sól

Mieszamy sałatkę z selerem

Jajka gotujemy na twardo i umieszczamy w misce. S eler konserwowy odcedzamy i wyciskamy na sitku. Selera ze słoika należy dodatkowo posiekać, domową konserwę trzeba ocenić pod tym względem samemu. Warzywo przekładamy do miski razem z jajkami. Dodajemy odcedzoną kukurydzę. Jabłko okrawamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę bez obierania.

W osobnej miseczce łączymy składniki na sos: jogurt, ew. majonez i chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dobrze jest zbalansować smak sosu odrobiną soku z cytryny .

Sos mieszamy na jednolitą masę, przekładamy do salaterki ze składnikami i mieszamy wszystko razem . Salaterkę odstawiamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły.

Wypróbuj też przepisy na pieczonego pstrąga i odchudzającą zupę kapuścianą .

dressing do sałatki
youtube.com/gotujzkarolem
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Nie ma szans, że coś nie wyjdzie
Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na szynkę. Zrobię taką samą na świąteczny obiad
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy